Doar in Bucuresti s-au adunat taxe artificiale de peste 6.000 miliarde lei vechi din erorile legate de denominare

Au aparut primele victime ale leului nou: contabilii. Multi dintre acestia n-au urmarit anunturile repetate din presa privind denominarea. Unii au continuat sa depuna la administratiile financiare declaratii de impozit completate la fel ca in ultimii ani, adica in lei vechi. Numai ca, de la 1 iulie 2005, softurile Fiscului au trecut la leul nou, iar sumele din declaratii
s-au umflat automat de 10.000 de ori.

Prin urmare, o firma care a declarat pe 25 iulie un impozit pe profit de 1.000.000 lei, in moneda veche, s-a trezit ca trebuie sa plateasca 10 miliarde de lei rezultate din faptul ca sistemul a calculat suma ca fiind in RON. Numai in Bucuresti erorile de acest gen inseamna 6.000 miliarde lei vechi in contul impozitelor declarate in plus la Fisc, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Cristian Stoina, directorul executiv al Finantelor Publice Bucuresti.

Mai grav este faptul ca firmele care au depus declaratiile in lei vechi au fost trecute automat pe lista datornicilor. Iar directorii se pot trezi oricand ca Fiscul va incepe sa execute silit bunurile firmei.
Daca ati trecut sumele in declaratie in lei vechi, la fiecare 1.000.000 de lei la rubrica impozit pe profit, in baza de date a statului figurati cu un impozit de 10 miliarde lei vechi. Din care se scade impozitul platit - de 1.000.000 lei. Rezulta o diferenta de 9,999 miliarde lei - datorie la stat.

"Le comunicam pe aceasta cale celor care au depus declaratii in lei vechi sa se prezinte la administratiile fiscale unde sunt arondati pentru a face regularizarea. Legea nu prevede nici o sanctiune, desi ar fi trebuit sa existe o perioada de prezentare benevola, dupa care sa fie penalizati", a afirmat Stoina.

Potrivit oficialului Finantelor din Bucuresti, functionarii din administratiile financiare, chiar daca ar vrea, nu ar putea indrepta erorile facute de contabili in completarea declaratiilor. Din cauza ca exista firme, cum ar fi cele nou-create, a caror activitate a crescut simtitor in ultimele luni. In astfel de cazuri, declararea unui impozit de 10.000 de ori mai mare nu este o eroare.

Banii se fac in Bucuresti

Statul se bazeaza pe Capitala pe 28,3% din veniturile la bugetul de stat consolidat, sustine directorul executiv al finantelor publice Bucuresti. Pana la sfarsitul lui august, firmele din Bucuresti au varsat la bugetul de stat 56.400 miliarde lei vechi. La aceasta suma se adauga contributiile la asigurarile de sanatate si somaj, de peste 10.000 de miliarde lei. Statul aspira mare parte din bani din Bucuresti, desi in Capitala locuiesc doar doua milioane de persoane, 10% din populatia Romaniei.

79000 miliarde lei vechi insumeaza impozitele platite de bucuresteni in primele sase luni ale lui 2004


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.