Una dintre concluziile raportului "Doing businnes in 2006. Creating jobs", realizat de Banca Mondiala, este ca Romania se situeaza, in 2004, pe ultimele locuri intre tarile din Europa de Est la capitolul usurintei de a conduce o afacere. Romania se claseaza pe locul 78, dintr-un total de 155 de tari cuprinse in studiu, fiind depasita de tari precum Papua Noua Guinee (locul 64), Zambia (67) sau Bulgaria, care se situeaza pe locul 62.

Pe primul loc se afla Noua Zeelanda, urmata de Singapore si SUA. Aceste tari au cei mai buni indicatori in ceea ce priveste timpul si costul pentru demararea unei afaceri, obtinerea de avize si licente, conditiile de angajare si concediere, dificultatea inregistrarii proprietatii, a obtinerii de credite etc. Din grupa statelor care au aderat anul trecut la UE, cele mai mari imbunatatiri ale indicatorilor amintiti le-au inregistrat statele baltice: Lituania, Estonia si Letonia. Performanta acestor tari este remarcabila, noteaza autorii studiului, acestea fiind de altfel singurele din grupa ultimelor aderate clasate in top 30.

Romania prezinta cele mai mari decalaje fata de tarile din regiune in privinta usurintei de a angaja sau de a concedia un angajat.

Concedierea, de trei ori mai scumpa in Romania

Unui angajat devenit inutil, firmele romanesti ii platesc in medie 98 de saptamani de salarizare in plus dupa concediere, pe cand firmele ungare, de exemplu, ii platesc doar 32 de saptamani suplimentare. Diferente semnificative se inregistreaza si in ceea ce priveste rapiditatea inregistrarii proprietatilor. In Romania este nevoie de 170 de zile pentru completarea acestor proceduri, in timp ce in alte tari din regiunea Europei de Est este nevoie de numai 127 de zile.

De asemenea, Romania exceleaza la capitolul numar de taxe. In decursul unui an, o firma de marime medie din Romania trebuie sa plateasca nu mai putin de 62 de taxe diferite, mult peste media tarilor din regiune, de 46.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.