Producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti a confirmat ieri oficial negocierile purtate de actionarul sau majoritar, vehiculul de investitii Venoma Holdings, pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni.

Negocierile sunt purtate cu producatorul ceh de medicamente Zentiva, care este gata sa plateasca 200 milioane de dolari (161 milioane de euro) pentru toate actiunile Sicomed.

Totusi, Sicomed precizeaza ca "nu exista nici o siguranta ca se va ajunge la un acord final".
Venoma Holdings detine aproximativ 51% din producatorul roman de medicamente si este controlat de doua fonduri de investitii: Fondul Roman Post Privatizare, administrat de GED Capital Development, si Black Sea Fund administrat de Global Finance.

"Venoma ne-a informat ca in acest moment actionarii sai analizeaza oferta fata de alternativele strategice la dispozitia lor. Desi discutiile care se asteapta sa continue pana pe data de 16 septembrie sunt intr-un stadiu avansat, nu exista nici o siguranta ca se va ajunge la un acord final", mentioneaza Sicomed, intr-un anunt facut pe Bursa la cererea CNVM.

Tranzactia ar putea fi realizata fie prin vanzarea Venoma de catre fondurile de investitii, tranzactie urmata de o oferta de preluare la Bursa, fie prin derularea unei oferte publice de preluare in cadrul careia Venoma ar urma sa isi vanda actiunile.

Informatiile privind negocierile de vanzare a Sicomed au impulsionat pretul actiunilor Sicomed la Bursa de Valori, acesta urcand cu aproximativ 60% in ultimele trei luni. Oferta depusa de Zentiva este cu 25% mai mare fata de ultimul pret de piata al Sicomed - 1,1 lei/actiune.

In ultimele zile, actiunile producatorului de medicamete s-au tranzactionat in jurul pretului de 1,1 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 160 milioane de dolari. Brokerii se asteapta in zile urmatoare la o crestere a actiunilor pe Bursa, pana la atingerea unei capitalizari de 200 milioane de dolari, egala cu oferta Zentiva.

Conform informatiilor de pe piata, pachetul majoritar de actiuni de la Sicomed a fost scos la vanzare de Venoma de mai multe luni, cateva companii farmaceutice, in special din Europa Centrala si de Est, exprimandu-si interesul pentru actiunile Sicomed. Pana la urma singura ramasa in cursa a fost compania ceha.

Conform informatiilor vehiculate pe piata, cehii de la Zentiva intentioneaza sa preia si pachetele minoritare de actiuni, in special cele detinute de societatile de investitii financiare, scopul final urmand sa fie delistarea Sicomed de pe Bursa. Cei mai importanti minoritari de la Sicomed sunt doua SIF-uri, Muntenia cu 12% din actiuni si Oltenia cu 10%.

De altfel, cehii de la Zentiva au tatonat terenul si pentru preluarea producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca, companie controlata de fondul american de investitii Advent. Actionarul majoritar al Zentiva este un alt fond american de investitii Warburg Pincus.

Sicomed a raportat pe primele sase luni rezultate in crestere substantiala, in ciuda crizei din sistemul de compensare a medicamentelor. Profitul pe prima jumatate a anului s-a ridicat la 4,7 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile companiei au crescut pe primul semestru cu aproape 35%, de la 21,3 milioane de euro pana la aproximativ 28,4 milioane de euro.

Ultima tranzactie semnificativa pe piata romaneasca a producatorilor de medicamente a fost preluarea, anul trecut, a Terapia de catre Advent. Americanii au platit anul trecut 45 mil. $ pentru Terapia.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.