Fitch Ratings a reafirmat calificativul "BBB minus" acordat bancii UniCredit Romania pentru creditele pe termen lung, perspectiva fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei internationale de evaluare financiara, citat de Mediafax. De asemenea, Fitch a confirmat ratingul "F3" pe termen scurt, ratingul individual "D" si cel de sprijin "2". Ratingul individual reprezinta modul in care banca ar fi evaluata daca ar fi complet independenta si nu ar putea conta pe sprijin din exterior. Calificativul evalueaza expunerea sau apetitul bancii pentru riscuri si este cuprins intre "A", pentru bancile foarte profitabile si solide, si "E", pentru institutiile cu dificultati, care necesita ajutor. Ratingul de sprijin reflecta probabilitatea ca banca sa primeasca ajutor de la actionari, cu exceptia persoanelor fizice, sau de la stat, in cazul in care ar avea dificultati, precum si daca sprijinul extern ar fi suficient.

Scala variaza de la "1" la "5", unde "1" reprezinta cea mai ridicata probabilitate. Potrivit Fitch, calificativele pe termen lung, pe termen scurt si de sprijin au in vedere sprijinul pe care institutia romaneasca l-ar putea primi de la actionarul sau majoritar, grupul UniCredito Italiano, dar sunt limitate de nivelul ratingului suveran al Romaniei -"BBB minus". Ratingul individual reflecta capitalizarea buna a UniCredit si calitatea activelor sale, dar si dimensiunile relativ reduse ale bancii. "UniCredit se extinde rapid si beneficiaza de ajutor in ceea ce priveste managementul riscurilor, dezvoltarea de produse si transferul unor membri importanti ai conducerii de la banca mama, un investitor major in Europa Centrala si de Est.

Cu toate acestea, banca este inca o institutie de dimensiuni mici, astfel ca e vulnerabila la socuri", a declarat Tim Beck, de la divizia Fitch pentru institutii financiare. Agentia aminteste ca UniCredito a preluat primele actiuni la UniCredit Romania in luna iunie a anului 2002 si detine in prezent o participatie de 99,94%. Strategia de extindere a bancii vizeaza atat segmentul retail, cat si clientii corporatisti, mai noteaza Fitch. La sfarsitul primului semestru, activele bancii insumau 10.256,71 miliarde lei (circa 250 milioane de euro), valoare dubla comparativ cu luna iunie 2003. Acest rezultat plaseaza UniCredit Romania pe locul 13 in topul bancilor autohtone, cu o cota de 1,45% din piata de profil.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.