Pentru inceput, 11 societati de asigurare au fost autorizate sa practice RCA

Noile norme privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA) aduc o serie de noutati, de la majorarea limitei maxime a despagubirilor acordate de asiguratori pana la modificarea relatiei asigurator-asigurat. Raspunderea civila auto obligatorie va fi un contract in toata regula, ce se va prelungi automat, cu exceptia cazurilor in care persoana asigurata formuleaza in scris, cu 30 de zile inainte de expirarea asigurarii, o cerere de reziliere a contractului.

Pentru anul 2005, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a autorizat 11 societati sa practice asigurarea RCA. Potrivit unor surse din CSA, sunt autorizate sa incheie RCA societatile: Asirom, Carpatica Asigurari, Interamerican, BCR Asigurari, Allianz Tiriac, Unita, Astra, Ardaf, Asiban, Omniasig si Asitrans. Dosarele altor sase societati erau, ieri, in curs de analiza.

Unul dintre criteriile importante de departajare a asiguratorilor este coeficientul de lichiditate, adica societatea de asigurare trebuie sa aiba cel putin atatia bani la indemana cate obligatii de plata are pe luna respectiva. O alta noutate este introducerea contractului de asigurare, cu valabilitate 365 de zile de la data incheierii, ceea ce face mult mai dificila migrarea asiguratilor de la un asigurator de altul. "Pana acum era termen fix pe anul calendaristic si, cand expira aceasta polita, asiguratul putea merge sa incheie RCA oriunde dorea. De acum inainte intervine contractul, si acest lucru presupune ca beneficiarul nu mai poate sa renunte oricum la un anumit asigurator. Poate sa o faca, dar numai anuntand cu 30 de zile inainte de expirarea politei. Am dorit sa stabilizam intr-un fel relatia asigurat-asigurator si sa nu mai existe la un moment dat trei milioane de potentiali asigurati pentru fiecare asigurator in parte", ne-au declarat surse din CSA.

Cine are voie sa incheie RCA?

Asiguratorii care pot subscrie asigurarea obligatorie RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 136/1995, trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de conditii: sa fie autorizati, sa dispuna de o retea teritoriala formata din cel putin o sucursala sau agentie, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, sa dispuna de personal specializat in activitatea de constatare si de lichidare a daunelor auto si sa efectueze plati de despagubire la cel putin una dintre unitatile teritoriale din fiecare judet si in municipiul Bucuresti, cu exceptia judetului Ilfov.

In plus, asiguratorii de RCA trebuie sa dispuna de o dotare cu tehnica de calcul si software adecvate si de personal capabil sa tina evidente detaliate privind documentele de asigurare si centralizarea informatiilor si datelor colectate de la unitatile teritoriale. Totodata, asiguratorii trebuie sa poata comunica in mod electronic aceste informatii catre baza unica de date, constituita conform legii nr. 172/2004.

Datele vor fi centralizate electronic

Asiguratorii RCA sunt obligati sa transmita catre baza de date, prin sistem electronic, toate informatiile privind incheierea asigurarii obligatorii RCA, data de incetare a valabilitatii sau de reziliere a documentelor de asigurare. In aceasta baza de date vor fi stocate: numerele de inregistrare a autovehiculelor pe teritoriul Romaniei, inclusiv datele tehnice ale acestora, datele personale ale proprietarului sau conducatorilor auto care au provocat accidente; numerele documentelor de asigurare RCA, inclusiv data de expirare a acoperirii asigurarii; denumirea si sediul asiguratorilor RCA emitenti de documente de asigurare.

Plata se face in maximum 20 de zile

Asiguratorul RCA este obligat sa efectueze plata despagubirilor in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la data depunerii de catre persoana pagubita a ultimului document necesar finalizarii dosarului de daune. O alta prevedere in favoarea asiguratilor se refera la modalitatea de plata, persoana pagubita avand posibilitatea de a alege: numerar sau prin ordin de plata, in cont bancar personal sau in contul bancar al unitatii de specialitate care a efectuat reparatia. Asiguratorul RCA va reactualiza cuantumul despagubirii cu o cota procentuala de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere in efectuarea platilor.

Tot din 2005 incepe procesul de liberalizare treptata a tarifelor RCA. CSA propune un tarif orientativ, iar asiguratorii pot adauga 10% sau, dimpotriva, pot ieftini politele RCA cu 10 procente. Tarifele de prime prezentate de asiguratori trebuie publicate pe site-ul asiguratorului RCA si in doua publicatii de larga circulatie. Din 2006, nivelul maxim si cel minim al primelor de asigurare pentru asigurarile obligatorii RCA se vor stabili avandu-se in vedere o prima de referinta, la care se aplica 20% in plus si 10% in minus.

Despagubiri din ce in ce mai mari

Pentru anul 2005, limita maxima a despagubirilor ce pot fi acordate de asiguratorii RCA pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de autovehicul nu poate depasi trei miliarde de lei, in caz de avariere ori de distrugere a bunurilor. In caz de vatamari corporale sau deces, limita maxima de despagubire nu poate depasi cinci miliarde de lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate. Aceste limite vor fi, in 2006, de patru miliarde de lei pentru pagube materiale directe si indirecte si de maximum 10 miliarde de lei, in caz de vatamari corporale sau deces.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.