Lantul de magazine de papetarie, multimedia si IT Diverta a achizitionat in cadrul unei tranzactii complexe companiile de retail Best Computers si Best Distribution, precum si compania clujeana IT Sistec.

Totodata, grupul RTC, din care face parte Diverta, studiaza posibilitatea listarii la Bursa in 2007, in intregime sau numai divizia de IT, afirma oficiali ai holdingului.

"Diverta a devenit actionar majoritar la Best Computers (specializata in retailul de echipamente IT, n.r) si Best Distribution (specializata in distributia de jocuri video) in urma unui schimb de actiuni cu cei doi actionari majoritari Robert Coman si Teo Paduraru", a declarat Ziarului Financiar Radu Octavian, fondatorul si cel care controleaza grupul RTC.

Aceasta tranzactie cuprinde si o componenta cash, dar care nu a fost facuta publica. Totodata, Robert Coman si Teo Paduraru vor deveni la randul lor actionari minoritari la Diverta. Celelate divizii ale Best - software, securitate IT si comert online - nu au facut obiectul tranzactiei. Negocierile au fost rapide durand mai putin de o luna si jumatate.

Concomitent cu achizitia celor doua firme Best, Diverta a devenit actionar majoritar la compania Sistec din Cluj achizitionand un pachet de circa 60% din capital. Suma platita de Diverta pentru Sistec este de asemenea confidentiala. Restul de 40% din capitalul companiei a ramas in principal in mainile managementului Sistec.

Lichiditatile pentru aceste operatiuni au fost asigurate atat din resursele proprii ale Diverta, cat si din credite.

"Grupul RTC are un profit inainte de taxe si amortizari de 10 milioane de euro pe an, deci nu avem mari probleme in a obtine finantare", spune presedintele RTC.

"Aceste achizitii vor aduce un plus de 45 de milioane de euro la cifra de afaceri a RTC. Speram ca la sfarsitul anului sa atingem un rulaj de 180 de milioane de euro", apreciaza Radu Octavian, 44 de ani.

Anul trecut, grupul RTC a avut o cifra de afaceri de aproximativ 110 mil. euro si un profit net de aproape 3 milioane de euro, majoritatea datelor fiind auditate de PricewaterhouseCoopers.

Impreuna, Diverta si Best Computers vor avea acum 80 de magazine in intreaga tara. Explicatia acestei fuziuni se regaseste in faptul ca desi Best Computers are indicatori de eficienta buni (vanzari pe metrul patrat, de exemplu) nu dispunea de suficiente resurse financiare pentru dezvoltarea ceruta de actuala concurenta de pe piata.

In schimb, Diverta are o dificultate in a se pozitiona pe piata drept retailer de IT&C, consumatorii identificand magazinele din acest lant mai mult prin prisma segmentului de carte, papetarie si multimedia.

" Pe baza know-how-ul pe care il aduce Best, vanzarile Diverta vor exploda", se arata increzator presedintele RTC.

Brandul Best Computers nu va disparea ci va fi integrat intre brandurile Diverta, a declarat la randul sau Robert Coman, presedintele Best Computers.
Diverta a avut anul trecut o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, iar Best Computers de 10 milioane euro.

Cea de-a doua achizitie a Diverta, firma clujeana Sistec a avut in cei zece ani de la infiintare o dezvoltare exploziva, devenind nu numai distribuitor de echipamente IT ci si integrator de sistem capabil sa lucreze cu clienti pretentiosi (cum ar fi Banca Transilvania) datorita certificarilor si parteneriatelor internationale. Cifra de afaceri a companiei se situeaza in jurul a 14 milioane de euro.

Diverta se pregateste si pentru alte achizitii

"Aceste achizitii ne vor permite sa ne structuram pe trei canale mari de distributie: retail (Diverta si Best), firme mici si mijlocii (RTC) si firme mari inclusiv dezvoltare de concept, prin Sistec", explica Radu Octavian.

Principalii competitori ai Diverta pe retailul IT&C sunt, in viziunea presedintelui RTC, Media Galaxy si Altex, Domo, Flanco.

"Ne-am propus ca in doi-trei ani sa devenim cel mai mare retailer de IT&C din Romania si consideram ca putem atinge acest nivel pentru ca nu ne-am folosit toate motoarele de crestere", spune el.

In acest sens, Radu Octavian a declarat Ziarului Financiar ca se pregateste si "de alte achizitii".
Listarea la bursa se va face ori cu intreg grupul RTC - care are activitati diverse inclusiv imobiliare si distributie vinuri-, fie numai cu divizia de IT (dezvoltare software, implementare, consultanta) care va obtine in acest an, conform unor previziuni, o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro. Achizitia Sistec este deosebit de importanta si din acest punct de vedere.
In privinta extinderii externe, planuite la un moment dat, Diverta se va opri deocamdata la deschiderea unei filiale in Republica Moldova. In acelasi timp, exista planuri de lansare a unor magazine multimedia pe Internet al caror public tinta ar urma sa fie romanii din diaspora.

"Nici unul dintre retaileri online cum ar fi Amazon sau Virgin nu vand carte sau muzica romaneasca. Acest lucru il va face Diverta", spune presedintele RTC. Ar urma ca viitoarele magazine virtuale sa aiba cate un singur angajat in tarile in care romanii sunt bine reprezentanti, angajat cu sarcini de promovare. Pana in 1998, grupul RTC era detinut de Octavian Radu, totodata fondator. Ulterior 60% din Grup a fost achizitionat de francezii de la AWA.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.