Dobanzile la creditele in lei vor inregistra "o cadere puternica pana la sfarsitul acestui an", in urma intrarii pe palierul de inflatie de 5%, a anuntat guvernatorul BNR

Dobanzile la creditele in lei vor inregistra "o cadere puternica pana la sfarsitul acestui an", in urma aplicarii normelor prudentiale pentru imprumuturile in valuta si a intrarii pe un nou palier al inflatiei, cel de 5% prognozat pentru 2006, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu vreau sa dau cifre, dar pana la sfarsitul anului, dobanzile vor intra pe palierul corespunzator unei inflatii de 5%", a spus Isarescu.

Ratele dobanzilor la imprumuturile in lei angajate de populatie variaza intre 9,5% (credite ipotecare cu dobanda fixa) si 25% (medie la cardurile de credit), iar dobanda medie se plaseaza la 17-19%.
Guvernatorul crede ca sunt indeplinite conditiile pentru a fundamenta calculele de dobanda pornind de la proiectiile de viitor, iar BNR incurajeaza aceasta tendinta. "Faptul ca in acest an inflatia se va ridica la 7,5%, 7,8 sau chiar 8% nu se va datora cresterii preturilor din perioada august - decembrie, ci din intervalul ianuarie - august, cand am avut influente peste asteptari din preturi administrate, pretul petrolului si inundatii", a explicat guvernatorul BNR.

In opinia lui Isarescu, "santajul" bancilor prin reducerea dobanzilor platite pentru resursele atrase de la populatie nu va mai functiona, o serie de institutii de credit aplicand deja pentru clientii cu potential mai ridicat rate mai inalte decat cele afisate.

Favorizarea leului va ajuta BNR in masurile de politica monetara

Oficialul BNR se asteapta la o revigorare puternica a creditului in lei la scurt timp dupa introducerea normelor prudentiale privind finantarile in valuta. La mijlocul anului, aproximativ 60% dintre creditele acordate de banci firmelor si populatiei erau denominate in valuta. Isarescu sustine ca schimbarea ponderilor in favoarea leului va ajuta BNR in masurile de politica monetara pe care le adopta.
Normele prudentiale privind creditul in valuta vor fi publicate zilele acestea in Monitorul Oficial, iar plafonul privind imprumuturile in devize straine ar putea fi usor modificat, pana la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii.

Potrivit guvernatorului BNR, plafonul de 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul creditelor neguvernamentale, doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta, in cazul stabilirii unui plafon de 300% din fondurile proprii. Cu toate acestea, in opinia guvernatorului, ceva mai mult de jumatate din banci isi vor permite sa acorde in continuare finantari in valuta.

Cresterea leului devine "periculoasa" pentru stabilitatea preturilor

Guvernatorul BNR confirma riscul implicat de o apreciere nominala a monedei nationale in perioada urmatoare

Anticipatia privind o apreciere nominala a leului in perioada urmatoare este o "aberatie de proportii si chiar periculoasa", care ar putea afecta echilibrul financiar si, in cele din urma, stabilitatea preturilor, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Faptul ca leul s-a apreciat in ultimul an in termeni nominali tine de doua realitati: aprecierea din perioada 2000 - 2004 a fost mai mica decat cea bazata pe fundamente, iar din 2005 s-a schimbat regimul miscarilor de capital din Romania", a explicat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale vede ca nerealista o intarire in continuare a monedei nationale, intrucat "substanta leului si castigurile de productivitate" nu mai sustin o astfel de tendinta. El ramane insa consecvent ideii aprecierii in termeni reali a leului, pe termen lung.

De la inceputul anului, leul a castigat 11,3% in raport cu euro si 3,19% fata de moneda americana. Comparativ cu septembrie 2004, aprecierea nominala a leului se ridica la 14% fata de euro si 10,6% in raport cu dolarul.

Dealerii din piata valutara au avertizat ca fondurile speculative ar putea astepta un moment la care leul sa aiba un "varf" de putere, situatie in care vor alege cel mai probabil sa cumpere valuta pe care sa o repatrieze ulterior. Golul de valuta astfel creat ar conduce la o prabusire a monedei nationale. BNR s-a pregatit temeinic pentru un astfel de moment, strangand pana in prezent o rezerva de peste 16 miliarde de euro, bani pe care ii va folosi pentru a acoperi un eventual deficit de valuta pe piata.

Investitorii de la Sibiu mizeaza pe scaderea euro

Piata la termen de la Sibiu a continuat sa fie lichida si saptamana trecuta, numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options fiind de aproape 47.000.
Faptul ca investitorii au avut si au incredere in aprecierea leului a fost evident in momentele in care BNR a intervenit in piata valutara, preturile futures nedepasind valoarea de 3,5350 lei pentru scadenta decembrie. "In piata futures se observa o tendinta de crestere a leului fata de euro. Moneda unica ar putea scadea, din nou, in urmatoarele saptamani, pana la un nivel de 3,4 lei", considera Victor Pop de la SSIF Vanguard. "Aceasta evolutie ar putea continua si in ultimul trimestru, iar la sfarsitul anului am putea vedea euro sub pragul sus-amintit. Tendinta de crestere a leului a stimulat deschiderea de pozitii speculative sau de hedging". Pretul futures al euro cu scadenta lunara a fost la inceputul saptamanii de 3,4990, pentru ca la sfarsitul ei sa scada la un minim de 3,4650 lei. O evolutie asemanatoare a avut si pretul pentru Craciun, care de la 3,4810 a coborat pana la 3,4601 lei.

Leul s-a apreciat si fata de dolarul american, pretul futures fiind stabilit vineri la 2,7950 lei, mai jos cu 0,0113 unitati, fata de inceputul saptamanii.
Ramane de vazut care va fi reactia investitorilor de la Sibiu la ultimele declaratii ale guvernatorului BNR, care a precizat ca leul este mult apreciat fata de starea economiei.

Paritatea euro/dolar a avut o evolutie descrescatoare, datorita revenirii increderii pietelor internationale intr-o continuare a majorarii dobanzii de referinta americana. La inceputul saptamanii a fost inregistrat pentru scadenta lunara un maxim de 1,2510 dolari. Investitorii de la Sibiu au ramas conectati la evolutiile paritatii pe pietele internationale, vineri ei tranzactionand la preturi de 1,2429 - 1,2449 dolari.

Pentru scadenta decembrie, s-a observat o tendinta de apreciere a monedei americane, pretul futures coborand de la 1,25 la 1,24 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.