Schimbarea puterii in urma alegerilor din noiembrie 2004 s-a simtit intr-o anumita masura si in domeniul investitiilor straine. Investitorii sint mai multi, dar mai mici. In plus, ponderea s-a mutat dinspre finante si imobiliare catre industrie.

Primele 6 luni ale anului in curs consemneaza o serie de evolutii interesante in domeniul investitiilor straine. Daca anul trecut, in aceeasi perioada, se infiintau 4.569 de societati comerciale noi, anul acesta numarul lor a crescut la 5.723. Cu toate acestea, capitalul social subscris in noile societati a inregistrat o scadere, de la aproximativ 65 de milioane de euro la circa 43 de milioane de euro. Acest lucru inseamna ca anul trecut infiintarea unei noi firme cu capital strain aducea in tara, in medie, circa 14.000 de euro, anul acesta aducind doar 7.500.

Se schimba tendintele in investitii

In primele sase luni ale anului trecut, investitiile predominante au fost in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor. In vederea privatizarii celor mai importante institutii bancare din Romania, CEC si BCR, si a liberalizarii contului de capital, o serie de institutii fiananciar-bancare straine fie au intrat, fie si-au crescut prezenta pe piata noastra. Anul trecut, Porschebank si-a lansat divizia de leasing in Romania, figurind pe primul loc la capitalul social subscris. Porschebank a fost urmata de Unicredit Leasing Romania, Romanian International Bank si Egnatia Bank. Bancile par sa faca profituri bune in Romania, in special datorita nevoii de intermediere financiara pe o piata aflata inca la inceput in acest domeniu, cit si datorita ecartului dintre dobinzile practicate la credite si cele practicate la depozite.

Anul acesta, atentia investitorilor s-a indreptat catre industrie. Privatizarea Distrigaz-Sud si investitii ca acelea efectuate de Lukoil, Total Lubrifin, Sindan si, nu in ultimul rind, Mittal Steel figureaza in primele locuri la capital social subscris, conform datelor Registrului Comertului.

Alternanta la putere si investitiile

Un factor important in evolutia investitiilor straine a fost alternanta la putere. Cel putin in teorie, venirea dreptei la guvernare ar trebui sa constituie un impuls pentru noi investitii straine, insa la noi nu a fost intotdeauna asa. Daca in 1996 se inregistrau 450 de milioane de euro subscrieri si majorari de capital la societati cu participare straina, in 1997 acestea au scazut la jumatate. Coalitia fragila de guvernamint si masurile de austeritate, dar mai ales recesiunea inflationista, absolut necesara dupa anii de derapaje macroeconomice din era Vacaroiu sint tot atitea motive pentru aceasta reducere. Dupa aceea, investitiile au un ritm ascendent pe masura ce economia isi regaseste echilibrul.

Recorduri si prabusiri

Perspectiva unei noi piete, de 23 de milioane de locuitori, deschisa investitorilor straini a facut ca in 1991 sa se inregistreze o afluenta de capital din afara. In acest an s-au facut investitii de aproape un miliard de euro. Acest nivel a ramas de neatins pina in 2001.

Dupa 1991, investitiile de peste hotare au cunoscut cresteri si scaderi, uneori chiar dramatice. Astfel, daca in 1994 in tara a intrat capital in valoare de 693 de milioane de euro, anul urmator, din cauza accentuarii instabilitatii macroeconomice, volumul acestora era de trei ori mai mic. In anul 2000, investitiile straine erau de 620 de milioane de euro. Anul urmator, dupa o noua alternanta la putere, acestea au crescut spectaculos, la aproape 1,2 miliarde. Insa recordul absolut s-a inregistrat in 2004, an in care investitiile straine au fost de 2,44 miliarde de euro. Pentru anul acesta, expertii ARIS pre½gureaza un total al investitiilor straine directe (ISD), inclusiv cele de portofoliu, de 3,2-3,8 miliarde euro, in crestere fata de anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.