Guvernatorul BNR preconizeaza ca, in urmatoarele luni, dobanzile la imprumuturile in lei vor deveni rezonabile

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca e hotarat sa nu renunte la restrictiile suplimentare la creditele in valuta. Declaratia data de Isarescu pentru EVZ vine dupa ce bancherii au raspuns la o initiativa a BNR, promitand ca vor respecta un anumit procent de crestere a creditelor in valuta daca banca centrala renunta la corelarea creditelor in valuta de fondurile proprii ale bancilor. Isarescu spune ca va tine cont de scrisoarea bancherilor, dar doar din punct de vedere tehnic.

Scad dobanzile la lei

"As recomanda romanilor sa nu ia niciun credit acum. Sa mai astepte cateva luni pana cand dobanzile la creditele in lei vor deveni rezonabile. Deja ne apropiem de o inflatie de 5a", spune Isarescu. "Aceste norme de credit nu sunt o creatie a BNR", explica Isarescu, argumentand ca astfel de restrictii nu vor fi impuse doar pentru a-i face pe romani sa plateasca dobanzi mai mari. Ele privesc limitarea riscului si sunt impuse de standarde internationale.

Isarescu este de parere ca cursul euro de 35.000 lei este sub cel real. Ceea ce inseamna ca exista riscul ca euro sa o ia in sus de la o zi la alta. Prin urmare, mai putine credite in valuta inseamna si riscuri mai mici.

In urmatoarele luni, acordarea de credite in valuta poate fi blocata complet. Dupa ce, in urma cu doua saptamani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a gandit pentru prima data la masuri care sa plafoneze acordarea de credite in alta moneda decat leul, azi este prevazuta luarea unei decizii.

Solutia gasita de BNR pentru a rezolva problema expansiunii creditelor in valuta a fost instituirea unui plafon dincolo de care bancile sa nu mai poata da credite in euro sau dolari. Potrivit initiativei BNR, bancile ar fi trebuit sa stopeze acordarea de imprumuturi in valuta daca suma unor astfel de credite deja acordate este mai mare de doua ori si jumatate decat fondurile proprii ale bancilor (capital social si rezerve).

Majoritatea bancilor au deja in portofoliu credite in dolari sau in euro ce reprezinta circa 500% din fondurile proprii - dublu fata de plafonul impus de BNR, sustin surse de pe piata. Concluzia: pana nu ajung la cifra impusa de banca centrala, institutiile bancare nu mai pot da nici un credit in euro sau dolari.

Bancherii riposteaza: masurile sunt prea dure

Bancherii se plang ca masurile pe care BNR vrea sa le ia sunt prea dure. Asa ca, in urma discutiilor care s-au purtat in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, s-a ajuns la o contrapropunere. In loc sa se blocheze de tot acordarea de credite in valuta pentru majoritatea clientilor persoane fizice si juridice, bancile ar prefera sa bata in cuie ritmul de crestere al creditelor in valuta. "Efectele ar fi aceleasi. Potrivit propunerii BNR, nu exista limitare in cazul imprumuturilor in euro sau dolari acordate celor acoperiti la riscul valutar. Adica cei care au venituri in aceeasi moneda cu ratele platite - exportatorii si expatriatii. Bancile ar vrea sa poata da credite tuturor categoriilor de clienti. Insa se angajeaza sa nu pompeze pe piata o cantitate mai mare de valuta decat cea pe care o presupun restrictiile propuse de BNR", explica surse de pe piata bancara.

Doar expatriatii au risc minim

BNR a propus, de asemenea, si modificarea notelor date de banci atunci cand vine vorba de riscurile ca un client sa nu-si poata plati ratele. Astfel, de cel mai bun calificativ - "A" - nu vor beneficia decat persoanele care au salariile calculate, dar si platite in euro. Ceea ce reduce foarte mult numarul celor care pot aspira la un credit in valuta la exportatorii si unii directori de multinationale.

Majoritatea romanilor abia daca pot intra in categoria risc mediu B. Aici n-au acces decat cei care au trecut in contractele de munca salarii calculate in functie de euro sau dolar, cu toate ca sunt primite in lei. Cei care vor sa demonstreze bancilor ca pot rambursa ratele din salarii in lei, dar si din chiriile incasate in valuta vor fi trecuti automat in categoria B - a celor cu riscuri mari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.