Preturile locuintelor din blocurile vechi au scazut in vara cu 7%. Dupa multa vreme, gasim trei camere cu mai putin de 50.000 euro prin cartierele bucurestene.

Cat costa un apartament cu trei camere in Bucuresti? Decat sa pui intrebarea asta, mai bine ai intreba "cat costa un vehicul cu patru roti pe Terra?".

Piata imobiliara s-a diversificat foarte mult, nu mai e ca la inceputul anilor '90. Pe atunci, preturile erau foarte apropiate, cu diferentele destul de mici intre zone. Astazi, daca arunci o privire peste anunturile de la mica publicitate, vei observa ca pe Bulevardul 1 Mai, pentru un apartament cu trei camere, un proprietar cere 46.000, iar altul 66.000 euro. Cu 20.000 euro in plus, sau cu aproape 45% mai mult!

Bineinteles, conteaza foarte mult factorii clasici de influenta (amplasament, etaj, gradul de confort, imbunatatirile aduse spatiului, starea tehnica a instalatiilor). Dar mai exista si elementele subiective, care nu au disparut nici dupa mai bine de un deceniu de piata libera. Vanzatorii s-au obisnuit sa pronunte tot felul de cifre, dupa cum ii taie capul, sau luand in considerare sumele despre care au auzit ei ca le-ar fi obtinut vecinii pentru locuinte similare.

"Plaja" foarte larga de valori

Conform aceleiasi logici, trei camere costa in Dristor intre 45.000 si 60.000 euro, in Crangasi 43.000-55.000 euro, pe Bd. Lacul Tei intre 47.000 si 65.000 euro, iar in Tineretului intre 60.000 si 70.000 euro. Se remarca o usoara scadere la limitele de jos ale preturilor. Pentru prima oara in acest an, se gasesc apartamente cu trei camere la mai putin de 50.000 euro. De exemplu, in Drumul Taberei au aparut si oferte la 43.000 euro, dar sunt si cazuri cand se solicita peste 60.000 euro. La fel si in Balta Alba, se pot cumpara trei camere cu 42.000 euro (destul de rar), desi unii proprietari vor 55.000 euro. In Berceni s-a coborat chiar sub 40.000 euro (in zona Huedin, un apartament decomandat, situat la ultimul etaj se vinde cu 38.000 euro), iar limita de sus ar fi pe la 50.000 euro. Din aceste motive, e foarte greu sa vorbesti despre o tendinta generala, de genul "pe Bucuresti, avem o crestere sau o scadere de atata la suta".

Scumpire cu 15% pe 2005

Referitor la nivelurile medii ale preturilor, probabil ca acestea vor inregistra o crestere pe toata durata lui 2005. In ultimele luni, am asistat, insa, la o reducere. "Parerea mea este ca in intervalul 15 septembrie - 30 septembrie, preturile isi vor reveni dupa scaderea de maxim 6-7% din vara. Pana la sfarsitul anului, se va mai inregistra un salt usor, de aproximativ 5%", a firmat Ion Radu Zilisteanu, directorul general al agentiei imobiliare Intermedias Bucuresti.

"Pe toata perioada lui 2005, probabil ca se va produce o majorare a preturilor de 15-20%. O influenta, dar de scurta durata si nu de substanta, s-a exercitat prin introducerea leului greu. In curand se va manifesta si binecunoscutul sindrom de toamna, cand se intorc studentii din vacante si se face presiune pe chirii. Anul acesta, fenomenul apare la putin timp dupa ce BNR a inasprit conditiile de acordare creditelor ipotecare. O parte dintre cei care intentionau sa achizitioneze prin imprumut nu vor mai avea acces la aceste instrumente, astfel ca ei vor forma o clientela suplimentara pentru inchirieri. In aceste conditii, ne asteptam la o crestere de 20%, poate chiar 25% la chirii", a mai spus Zilisteanu.

Restrictii la creditele ipotecare

BNR a emis recent un act normativ in urma caruia valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea imobilului ce urmeaza a fi cumparat, ori a devizului estimativ de lucrari (daca banii se iau pentru reparatii sau amenajari). Asadar, se impune un avans de minim 25%. Totodata, rata de rambursare trebuie sa fie de cel mult 40% din veniturile totale ale familiei.

Un apartament cu trei camere se inchiriaza in prezent cu 200-400 euro pe luna in cartiere ca Iancului, Colentina, Titan, Militari, tarifele ajungand pana la 500-700 euro in Bd. Decebal sau pe Dorobanti. Pentru garsoniere se plateste in jur de 150-250 euro pe luna.

Chirii in ascensiune la Cluj-Napoca

O crestere a chiriilor se preconizeaza si la Cluj-Napoca, un alt centru universitar. "Probabil vom asista, in aceasta toamna, la o majorare cu 10%. O garsoniera se inchiriaza cu circa 120 euro pe luna, iar un apartament cu trei camere - de la 200 euro in sus, poate ajunge si la 400 euro pe luna, daca e dotat cu mobila, televizor, masina de spalat", ne-a informat Tudorel Sovar, directorul general al agentiei Albatros Cluj-Napoca. El a aratat ca in afara de noile conditii impuse de Banca Nationala mai exista si alte cauze care limiteaza vanzarile, trimitand clientii catre chirii.

"In orasul nostru se dezvoltasera constructiile de blocuri private, dar elanul antreprenorilor s-a mai dezumflat. Au crescut preturile la manopera si materialele de constructii si s-a aplicat impozit in acest domeniu, de 10% in 2005 si 16% in 2006", a precizat Sovar. Particularii vindeau apartamentele la diferite preturi, de la 650 euro/mp in stare semifinisata, pana la 950 euro/mp incluzand finisajele. In urbea ardeleana, un apartament cu trei camere dintr-un bloc vechi costa intre 45.000-70.000 euro.

Timisorenii critica decizia BNR

La Timisoara, alt mare centru universitar, specialistii critica decizia bancii centrale, pe care o considera inoperanta. "Observam ca in ultima perioada, BNR incearca, prin diferite masuri, sa limiteze accesul la creditul in valuta, fie el imobiliar/ipotecar sau de consum", a declarat Estera Surugiu, marketing manager la Casadomi Timisoara. "S-ar putea ca nici una din aceste decizii sa nu-si atinga target-ul. Cel mult, ele ingreuneaza procedura de accesare a creditului. Dar, atat timp cat avantajele unui credit in valuta le vor depasi net pe cele ale unui credit in RON, romanii nu vor avea nici un motiv sa opteze pentru acestea din urma. In concluzie, cred ca toate aceste hotarari nu vor avea ecou pe piata imobiliara, mai ales pe acest segment - piata chiriilor. Preturile la inchiriere au urcat mai mult pe fondul cererii tot mai crescute, decat in urma modificarilor din sistemul bancar", a adaugat Estera Surugiu.

Piata din Galati s-a polarizat

"In Galati, lumea se fereste de blocurile ridicate pe vremea comunistilor, deoarece multe dintre ele se afla intr-o stare de degradare tehnica. Anul trecut, s-a surpat un imobil, construit prin 1963. Un apartament cu trei camere dintr-un bloc vechi se poate cumpara, in zona I, cu 130.000 RON, iar in zona 0, cu 150.000 RON. Au aparut blocurile noi, realizate de firmele private, dar aici preturile sunt destul de mari: 65.000 euro un apartament cu doua camere, 85.000 euro unul cu trei camere. Chiriile sunt putin explozive. Nu mai gasesti doua camere la mai putin de 150 euro pe luna; inainte gaseai si la 100 euro".
Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.