Majoritatea noilor state membre ale Uniunii Europene trebuie sa adopte reforme dureroase pentru a respecta programul de adoptare a monedei unice, avand in vedere ca unele dintre tarile respective au inregistrat in ultimul an intarzieri in respectarea anumitor criterii esentiale, releva agentia de rating Fitch, citata de Reuters.
Cele 10 state admise in Uniune in luna mai anul trecut spera sa adopte moneda unica la sfarsitul actualului deceniu, dar pentru atingerea acestui obiectiv vor trebui respectate criteriile de la Maastricht referitoare la inflatie, balanta fiscala si finantele publice.
Potrivit agentiei Fitch, tendinta existenta in noile state membre nu este, totusi, incurajatoare: "In unele privinte, in ultimele 12 luni a avut loc un fenoment de deconvergenta. Majoritatea statelor indeplinisera, in prima parte a anului 2005, mai putine criterii ale Tratatului de la Maastricht decat la jumatatea anului trecut".
De asemenea, obiectivele legate de inflatie sunt mult mai dificil de indeplinit decat s-a estimat initial. Astfel, acest criteriu a fost respectat, in perioada 2004-2005, numai de catre un stat, Republica Ceha, fata de sase state in urma cu un an. La evolutia nefavorabila a inflatiei au contribuit intr-o mare masura preturile mari ale petrolului si derivatilor lui. In perspectiva, Estonia, Lituania si Slovenia ar putea intra in zona euro in 2007, in pofida riscurilor inflationiste, iar Cipru si Malta, in 2008, cu conditia consolidarii fiscale. Letonia, insa, ar putea adera in 2009, cu o intarziere de un an. Aceste ultime sase state fac deja parte din mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), in cadrul caruia monedele nationale fluctueaza cu o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu moneda euro. Fitch mai atrage atentia ca cel mai departe de perspectivele intrarii in zona euro stau statele mai mari din Europa Centrala.
Deficitul bugetar, cel mai spinos criteriu
"Criteriul privind deficitul bugetar pare sa fie cel mai dificil de indeplinit de catre economiile mari din Europa Centrala", subliniaza raportul Fitch, care arata ca este nevoie de intarirea fiscalitatii si de reforme fundamentale in domeniul cheltuielilor sociale.
In Polonia, unde luna aceasta vor avea loc alegeri generale, Parlamentul a aprobat unele proiecte controversate, cum ar fi cel privind pensiile angajatilor din sectorul minier, care, in opinia analistilor, ar putea sa devina, in urmatorii ani, o povara asupra finantelor publice si sa complice adoptarea monedei euro.
In Ungaria si Republica Ceha, alegerile generale urmeaza sa aiba loc abia anul viitor.
Potrivit Fitch, Polonia si Republica Ceha ar putea adopta euro in 2010, in timp ce performantele fiscale slabe ale Ungariei ar putea sa conduca la amanarea procesului pentru 2011 sau chiar mai mult.
Raportul agentiei amintite arata ca Ungaria nu indeplineste nici un criteriu de la Maastricht, deficitul bugetar putand depasi tinta guvernamentala de 4,7%, pentru a ajunge la 5,3%.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites: ce înveți în tabăra de antreprenoriat și de ce să te înscrii
Sursa: start-up.ro
-
Analiza Green Start-Up: cât costă alimentele vegane vs cele tradiționale
Sursa: green.start-up.ro
-
Brânza de Burduf de la Ferma Cățean, premiată la Great Taste Awards, Oscarul...
Sursa: retail.ro
-
Salată cu urdă și rucola - de încercat în această vară
Sursa: garbo.ro
-
Interviu de suflet Ana Maria Ducuță și Raluca Muntean. Cum ne punem amprenta...
Sursa: kudika.ro
-
Salariile programatorilor s-au triplat în ultimii zece ani
Sursa: futurebanking.ro
-
Un avion de 90 de milioane de dolari al unui oligarh rus, luat în vizor de SUA
Sursa: wall-street.ro