Procurorii din cadrul Parchetului General au extins cercetarile in dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu, acesta fiind acuzat si pentru "manipularea pietei bursiere", prejudiciul calculat de anchetatori fiind de aproximativ sase milioane de dolari. Patriciu a aflat despre aceste noi invinuiri ieri, la ora 11.00, cand a sosit la sediul Parchetului.

Audierile omului de afaceri au durat mai putin de doua ore. "Sunt surprins, sunt suparat, chiar daca aceste acuzatii sunt comice si ridicole. In urma listarii Rompetrol, care a inceput pe 7 aprilie 2004, toata lumea a avut de castigat", a declarat Dinu Patriciu la iesirea din Parchet. Mai mult, el a lasat sa se inteleaga ca aceasta noua acuza ar putea avea si anumite conotatii politice. "Redeschiderea acestei probleme, in aceasta conjunctura politica, are o semnificatie foarte grava, fiind un atac la adresa Bursei care incepuse sa se capitalizeze si sa devina o institutie extrem de necesara economiei romanesti", a adaugat omul de afaceri.

Actiunile s-au tranzactionat in aprilie 2004

In aprilie 2004, Petromidia a bulversat piata bursiera inregistrand un volum al tranzactiilor neobisnuit de ridicat, fapt ce a facut ca asupra operatiunii masive de cumparare sa planeze suspiciunea de manipulare a pietei. Doua luni mai tarziu, mai exact la 15 iunie 2004, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) anunta ca a declansat o ancheta cu privire la tranzactiile cu actiuni Petromidia. "CNVM analizeaza respectarea reglementarilor legale in cazul tranzactiilor cu actiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) in perioada 7-15 aprilie 2004", se arata intr-un comunicat transmis de institutie.

CNVM sustinea la acea data ca, in urma "constatarii unor fapte relevante, s-a dispus extinderea investigatiilor, audierea si reaudierea unor persoane implicate, urmand ca rezultatele anchetei sa fie facute publice". Investigatia a fost inceputa la solicitarea Gabrielei Anghelache, presedintele CNVM.
"Suspiciunile foarte grave referitoare la tranzactiile cu actiuni RRC (Petromidia), de deturnare de fonduri, spalare de bani, manipularea pietei, incalcarea unor reguli de tranzactionare la BVB, administrarea frauduloasa, inse-laciune a celorlalti actionari trebuie verificate de CNVM pe baza unui volum insemnat de date pentru ca masurile ce se impun sa fie corecte si bine fundamentate pe textele de lege", declara Gabriela Anghelache.

La randul lor, oficialii Rompetrol s-au aparat sustinand ca tranzactiile cu actiuni Petromidia au fost facute cu respectarea regulilor pietei de capital.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.