Un tribunal a stabilit ca popularul program Kazaa prin care se pot schimba fisiere in retea, incalca legea dreptului de autor in Australia si a fixat conducerii retelei un termen de doua luni de zile in care sa isi modifice pagina de Internet astfel incat sa previna, pe viitor, piratarea de fisiere, pe care o practica in momentul de fata milioane de utilizatori ai programului.

Desi decizia tribunalului se poate impune numai in Australia, este considerata o victorie la nivel mondial de catre producatorii ale caror inregistrari sunt piratate.

Judecatorul federal Murray Wilcox a decis ca sase dintre inculpati, printre care si Hemming, Sharman Network Ltd. si Altnet, au incalcat legea dreptului de autor si a hotarat ca acestia vor plati 90 la suta din costurile provocate industriei muzicale.

Ulterior, se va tine o audiere pentru a se stabili care este valoarea daunelor.

Intr-o declaratie, Sharman a aratat ca este evident, dezamagitor, ca nu a avut succes in intregime". De asemenea, a adaugat ca va face apel asupra acelei parti a hotararii judecatoresti in privinta careia nu a avut succes si are incredere ca va castiga apelul.

Compania sustine ca software-ul nu difera cu nimic de un casetofon cu inregistrare sau de un fotocopiator, si ca programul Kazaa nu ar putea controla incalcarea drepturilor de autor de catre utilizatorii retelei.

Judecatorul Wilcox a aratat, insa, ca acestia incurajeaza utilizatorii in mod activ sa schimbe intre ei marea majoritate a fisierelor care au fost piratate. Acesta a mai aratat ca, daca Kazaa isi va continua activitatea, proprietarii vor trebui sa se asigure ca noile versiuni de software filtreaza materialele fara licenta si a impus acestora sa faca presiuni asupra actualilor utilizatori sa-si imbunatateasca software-urile pentru a fi compatibile cu o noua versiune care filtreaza materialele fara licenta.

Cazul este cel mai recent dintr-o lunga serie de intalniri intre retele si detinatorii drepturilor de autor, asemeni companiilor de inregistrare.

In iunie, Curtea Suprema Americana a decis ca Hollywood si industria muzicala pot da in judecata companiile de tehnologie care incurajeaza utilizatorii sa fure muzica si filme prin Internet, incalcand astfel legea drepturilor de autor, printr-un verdict care a avut ca scop limitarea volumului exorbitant de piraterie on-line.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.