Atacurile informatice nu mai reprezinta doar dorinta unor tineri de a se face cunoscuti. Specialistii considera ca in prezent multe dintre acestea sint lansate pentru a obtine profituri.

Numarul atacurilor informatice a crescut sensibil in ultimul timp. Noi si noi virusi sint creati. Ceea ce-i ingrijoreaza pe cei care lucreaza in domeniul securitatii informatice este scopul in care sint create aceste programe care, in cel mai bun caz, ne fac sa ne reinstalam sistemul de operare.

"Cei care fac virusi acum vor profit", afirma David Perry, Global Director of Education TrendMicro, in timpul unei prezentari sustinute in Romania.

Prevenirea, mai ieftina

Viermii IT din noua generatie au ca scop furtul de informatii si preluarea controlului asupra computerului. "Utilizatorul computerului infectat are doar aparent controlul asupra acestuia. In realitate, controlul il are altcineva", opineaza David Perry. El considera ca o solutie mult mai ieftina, mai ales in cazul companiilor, este prevenirea infectarii computerului prin utilizarea solutiilor de securitate existente pe piata.

Programele adware si spyware, spam-ul si phishing-ul pot fi stopate cu solutii specifice a caror utilizare e considerata necesara, in conditiile in care atacurile cresc in intensitate in toate colturile lumii: 20% dintre americani au luat contact cu phishing-ul, iar rata infectarii cu virusi a computerelor din China a fost in 2004 de 88%.

"Am identificat virusi pentru telefoanele mobile. Nu sint insa pericolul principal in conditiile in care pentru aceste dispozitive nu exista un sistem de operare universal", a mai spus acesta.

Noua tendinta

Un alt specialist al TrendMicro, David Sancho, considera ca actuala tendinta in lumea amenintarilor electronice consta in transformarea viermilor IT in "boti" (programe care opereaza ca agenti pentru un utilizator sau pentru un alt program). Conform acestuia, in prezent, toti viermii IT au o structura modulara. Aceasta inseamna ca persoana care a creat viermele poate alege dintre mai multe metode de atac, inclusiv exploatarea vulnerabilitatilor, mass-mailing, propagare peer-to-peer. Timpul de la publicarea unei vulnerabilitati pina la exploatarea ei este din ce in ce mai scurt. Un exemplu este "viermele" Zotob, in acest caz perioada fiind de patru zile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.