Intelegerile asupra preturilor minime sint frecvente in Romania. Totusi, exista doar citeva cazuri sanctionate. Asta deoarece competitorii lucreaza intr-o complicitate aproape perfecta.

Un cartel presupune o intelege-re intre firme sau organizatii pro-fesionale care au ca scop fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei sau trucarea licitatiilor. Ca sa descopere aceste practici in afara legii, Consiliul Concurentei a lansat anul acesta politica de clementa. Printr-o astfel de politica, agentii economici implicati in carteluri, care decid sa puna capat acestor practici ilegale si sa furnizeze dovezi esentiale, pot beneficia de imunitate sau de reducerea amenzii, in eventualitatea aplicarii unei sanctiuni. In Occident, o politica de genul acesta a dat randament. In Olanda, de exemplu, intr-un singur semestru, autoritatea de concurenta a primit 470 de plingeri. In Romania, situatia sta pe dos.

Cine a calcat strimb

Pina in prezent, pe adresa Consiliului Concurentei a venit doar o plingere, insa nu se poate spune ca in economia romaneasca nu se practica intelegerile de pret.

O dovada in acest sens o constituie amenda record data firmelor din industria cimentului, aproape 30 de milioane de euro. Ce trei mari jucatori de pe aceasta piata, Holcim, Lafarge si Carpatcement, s-au facut vinovati in ochii Consiliului Concurentei de fixarea preturilor de vinzare. In categoria celor care au calcat pe bec si au avut nesansa sa fie descoperiti de autoritatea de reglementare in domeniul concurentei intra si Asociatia Operatorilor Portuari-Fluviali din Romania, trei administratii portuare (Galati, Constanta si Giurgiu), precum si Administratia Canalelor Navigabile Constanta. Acestea se fac vinovate de constituirea unui cartel de fixare a tarifelor. Asociatia a fost sanctionata cu 73 de miliarde de lei vechi, iar cele patru administratii, cu suma totala de 37,3 miliarde de lei vechi.

Consiliul Concurentei a identificat un cartel si in domeniul sectorului imobiliar. Sapte filiale ale Uniunii Nationale a Agentiilor Imo-biliare (UNIM) au incercat sa impuna un comision minim de 2% pentru firmele care ofera servicii imobiliare la standarde profesionale certificate. In total, cele sapte filiale au fost amendate cu 75,5 milioane de lei vechi.

Banuieli si investigatii

In prezent, Consiliul Concurentei a deschis mai multe investigatii pentru posibile incalcari ale Legii concurentei, in sensul constituirii de carteluri. In vizorul consiliului au intrat distribuitorii de autovehicule, piese de schimb si service pentru marcile Opel si Chevrolet. De asemenea, Asociatia Nationala a Tehnicienilor Dentari este banuita ca a fixat si publicat tarifele de referinta pentru proteza dentara. Doua grupuri de firme care activeaza pe piata lemnului sint suspectate ca ar fi participat cu oferte trucate la o licitatie organizata de Romsilva pentru vinzarea masei lemnoase pe picior.

Consiliul Concurentei a deschis si doua investigatii pe piata bancara. Una se refera la comisioanele practicate la utilizarea platilor de carduri. Bancile si organizatiile Visa si Master Card sint verificate daca au impus un comision pentru tranzactiile realizate la punctele de vinzare (in cazul folosirii cardului ca instrument). A doua investigatie se refera la o posibila incalcare a Legii concurentei de catre grupul de banci for-mat din BCR, Banc Post, BRD, Raiffeisen si Banca Ion Tiriac, prin stabilirea comisionului de retragere de numerar perceput detinatorilor de carduri care utilizeaza bancomatul altei banci decit pe al celei emitente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.