Frica occidentalilor de muncitorii ieftini din Europa se dovedeste un fas

Frica occidentalilor ca est-europenii le vor fura locurile de munca s-a dovedit un bluf. La un an dupa ce Uniunea Europeana s-a extins cu inca zece state est-europene, un raport al ECAS (Serviciul de Actiune pentru Cetatenia Europeana) arata ca, in loc de exodul masiv al est-europenilor, doar 1a din cetatenii noilor state membre s-au aratat interesati de locurile de munca mai bine platite din Vest. Potrivit studiului ECAS, destinatiile preferate ale est-europenilor sunt Irlanda si Anglia.

Doar 175.000 de imigranti s-au dus in Anglia

Anglia este printre tarile vechi membre UE care n-a impus restrictii suplimentare pentru est-europeni. Potrivit legislatiei in vigoare, cei care vor sa munceasca in Marea Britanie trebuie sa se inscrie in Sistemul de Inregistrare a Fortei de Munca. In statisticile sistemului nu figureaza decat 175.000 de muncitori din cele opt state est-europene primite in UE pe 1 mai (fara Cipru si Malta). Majoritatea sunt polonezi - circa 100.000 de persoane, urmati de lituanieni. Desi numarul de imigranti nu a fost mare, cifra depaseste cu mult estimarile initiale ale autoritatilor - 5.000-13.000 de muncitori.

A doua destinatie preferata de muncitorii est-europeni a fost Irlanda, autoritatile eliberand in primul an de la largirea Europei 85.000 de permise de munca. In Suedia, alta tara care n-a impus restrictii la primirea est-europenilor, numarul de emigranti a fost chiar in scadere - 22. 800 pana la finele lui 2004. Situatia poate fi explicata si prin faptul ca Suedia este cea mai avansata tara din punctul de vedere al liberalizarii fortei de munca. Din 2004, orice cetatean dintr-o tara membra UE nu trebuie sa mai solicite permisul de munca.

Nemtii si-au inchis portile

Studiul ECAS arata ca doua treimi din germani traiesc cu teama somajului, prin urmare n-ar trebui sa surprinda pe nimeni faptul ca Germania a adoptat masuri pentru a limita numarul de imigranti. In prima jumatate a anului 2004, statisticile oficiale indicau ca peste 450.000 de est-europeni muncesc in Germania. Numarul de imigranti est-europeni in Germania a inceput sa scada de la largirea UE, ajungand la cel mai mic nivel de dupa 1991.

Situatia nu difera cu mult la francezi, care se plang ca numarul somerilor a sarit de 2,5 milioane de persoane. Motivul nu este insa asaltul fortei de munca ieftina din Est, ci pretentiile fortei de munca locale: companiile ar avea nevoie sa ocupe inca 250.000 de posturi, de care francezii nu sunt interesati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.