Inflatia din tarile zonei euro se situeaza la nivele diferite in luna august, potrivit unui raport publicat de "Herald Tribune". In Spania, inflatia s-a stabilizat in august la 3,3%, dupa ce a inregistrat o crestere accelerata in ultimele doua luni. Luna septembrie va aduce insa o noua crestere datorita majorarii preturilor la materiile prime energetice, potrivit unei statistici preliminare realizata de Institutul National de Statistica din Spania.

In Italia, rata inflatiei a scazut la 2% in august, de la 2,1% in luna iulie, scadere sustinuta de reducerea preturilor la alimente si de costurile reduse pentru serviciile din sanatate.

In Belgia, preturile au crescut in august cu 0,09%, continuand tendinta inregistrata luna trecuta, cand preturile s-au marit cu 0,6%, potrivit datelor furnizate de oficiali ai Ministerului belgian al Comertului.

In zona euro, rata inflatiei s-a diminuat in august pana la 2,1%, in pofida cresterii preturilor petrolului, potrivit unor statistici realizate de Uniunea Europeana si preluate de Reuters.

Banca Centrala Europeana (BCE) doreste sa mentina inflatia sub 2%, iar economistii se asteapta ca institutia bancara sa nu modifice rata dobanzii de referinta cel putin pana in al doilea trimestru al anului urmator.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCED) a spus ca inflatia in cele 30 de state membre ale OCED a cunoscut un avans de 2,6% din iulie 2004 pana in iulie 2005.

In ceea ce priveste rata somajului, tendinta este mai mult decat optimista. Zona euro a inregistrat o scadere record a somajului, de 8,6% in luna iulie, cea mai mica rata din ultimii doi ani si jumatate, mai exact, din februarie 2003. Acest fapt se datoreaza reducerii somajului in Germania. Expertii consultati de Reuters se asteptau ca rata somajului sa ramana neschimbata de la 8,7%, cat era in iunie. Eurostat, biroul european de statistica, estimeaza ca aproximativ 12,5 milioane de persoane din zona euro sunt in cautarea unui loc de munca.

In Germania, cea mai mare economie din zona monedei unice, somajul a scazut la 9,35 in iulie, fata de 9,5%, cat inregistra cu o luna in urma.

In Franta, procentul somerilor a ramas neschimbat, 9,7%. In ciuda unui declin usor al ratei somajului din Germania in ultimele 5 luni, numarul inca mare al somerilor ar putea sa-l coste pe Gerhard Schroeder postul de cancelar la alegerile de peste doua saptamani, deoarece efectele reformelor de pe piata muncii nu si-au facut inca simtita prezenta. Cea mai mica rata a somajului din zona euro se inregistreaza in Irlanda, 4,3%, si Olanda, 4,8%.

Procentajul persoanelor fara loc de munca din toate cele 25 de state Uniunea Europeana a cunoscut, de asemenea, o scadere usoara, pana la 8,6% (18,7 milioane de persoane), in iulie, de la 8,7% in iunie. In Statele Unite somajul este de 5%, iar in Japonia de 4,4%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.