Fondurile semnificative care au fost alocate in urma rectificarii bugetare anumitor ministere, dar si masurile nepopulare pe care guvernul a fost nevoit sa le ia in ultima perioada sunt pe placul Fondului Monetar International. Astfel, oficialii romani se asteapta ca toate aceste masuri sa produca efecte pozitive asupra viitoarelor discutii cu Fondul, iar in timpul negocierilor sa nu intervina probleme. Autoritatile romane spera ca si Uniunea Europeana sa aprecieze anumite masuri puse in practica, recent, de catre guvern.

Oficialii Ministerului Finantelor Publice sunt optimisti in ceea ce priveste rezultatul viitoarelor negocieri cu FMI. Secretarul de stat in MFP Doina Dascalu considera in acest context ca rectificarea bugetului de stat pe anul in curs, aprobata prin Ordonanta de Urgenta nr. 66 din 29 iunie 2005, va avea efecte pozitive in negocierile cu Fondul.

Calamitatile umfla cheltuielile

Pe viitor insa Romania ar putea avea probleme in ceea ce priveste cresterea deficitului ca urmare a calamitatilor naturale, cu care tara noastra s-a confruntat in ultima perioada. Potrivit oficialului din MFP, cresterea deficitului bugetar cu un procent, ca urmare a alocarii fondurilor destinate celor afectati de inundatii, ar putea avea efecte negative. In urma discutiilor recent purtate cu oficialii Fondului, autoritatile romane au fost insa asigurate ca nu aceasta constituie principala problema, intrucat Fondul urmeaza sa monitorizeze toate cheltuielile din fondul de interventie.

"Daca discutiile cu FMI vor fi pertinente, nu cred sa fie probleme", a mai precizat Doina Dascalu, subliniind totodata ca rectificarea bugetara va avea efecte pozitive si asupra calendarului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In acest context, oficialul a facut referire la fondurile semnificative care au fost alocate unor ministere, precum Internele, Justitia, Consiliul Concurentei si Ministerul Mediului.

Rectificarea, intarziata de viituri

Rectificarea bugetara pe anul 2005 a fost dezbatuta ieri in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. Deputatii au votat favorabil, insa acesta este un vot doar consultativ. Secretarul de stat in Finante Doina Dascalu a explicat ca rectificarea bugetara prognozata initial pentru luna mai a fost intarziata de calamitatile care au lovit Romania in ultimele luni. Aceasta constituie, conform secretarului de stat din MFP, motivul pentru care la fondul de interventie pentru calamitati, desi suplimentat intr-o prima faza cu doar 4.000 miliarde de lei, vor fi realocate alte fonduri de aproximativ 10.000 miliarde de lei. Oficialul din Finante a precizat ieri ca veniturile la buget de 27.000 miliarde de lei se datoreaza cresterii economice de 6%.

Urmatoarea rectificare bugetara ce va cuprinde recalcularea fondurilor pentru calamitati este programata pentru luna octombrie a acestui an.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.