Consiliul Concurentei a solicitat atat agentiilor de dezvoltare regionala, cat si furnizorului (Ministerul Finantelor Publice) incetarea acordarii in continuare a ajutoarelor de stat pentru 259 de companii din zonele defavorizate. Potrivit Consiliului, 143 din acestea economic au depasit nivelul maxim al intensitatii ajutorului de stat, iar alti 116 agenti nu au realizat investitii, desi au beneficiat de ajutor.
Consiliul a verificat peste 1.900 de firme din zonele defavorizate, beneficiare de ajutor de stat, avand ca domenii de activitate industria prelucratoare, respectiv exploatarea si prelucrarea lemnului, confectii textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert. Agentii economici verificati au realizat investitii de peste 25.304 miliarde lei, contributia proprie depasind 92%.

Agentii economici verificati au obtinut in ultimii doi ani urmatoarele ajutoare de stat: 2023 miliarde lei pentru realizarea de investitii, 22,5 miliarde lei pentru crearea de locuri de munca, 781 miliarde lei pentru operare, fonduri nerambursabile de 72 miliarde lei.
Consiliul a decis ca peste 1.500 dintre firmele controlate sunt eligibile sa primeasca in continuare ajutor de stat. O concluzie a Consiliului a fost ca, desi conform prevederilor legale ajutorul de stat sub forma scutirii de impozit pe profit va fi acordat pe toata durata de existenta a zonei defavorizate, faptul ca acesta nu trebuie sa depaseasca nivelul maxim admis al intensitatii va determina reducerea in timp a numarului beneficiarilor de ajutor de stat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.