Sunt mari sanse ca bursa sa ofere in lunile urmatoare un profit consistent celor care investesc in actiuni. Daca sunteti incepator, va puteti face mana urmarind sau investind in titlurile alese de noi.

Cine a trait pe pielea si banii lui efervescenta din februarie-martie se poate gandi ca ne-am trezit tarziu. Are doar partial dreptate, pentru ca numarul jucatorilor la BVB nu a depasit nici in cele mai bune momente 10.000, iar numarul celor care au idee ce inseamna piata de capital nu e cu mult mai mare. Chiar daca nu se vor mai repeta cresterile fulminante de la inceputul anului, noi credem ca este o buna conjunctura de a veni si in acesta perioada cu bani pe piata de capital, si asta din cel putin trei motive.

Ne gandim in primul rand la majorarea limitei de detinere la SIF-uri, decizie care va declansa o cursa pentru controlul celor cinci societati care se va intinde pe mai multe luni, poate chiar ani. Cum cei care vor sa acumuleze pachete importante de actiuni trebuie sa ridice pretul, este rost de castig si pentru micii speculatori autohtoni.

Avem in vedere apoi perioada buna prin care trec bancile romanesti, care sunt totodata printre cele mai lichizi si mai capilatizati emitenti de la BVB. BRD, de pilda, a obtinut pe seama cresterii creditarii, in special pe segmentul de retail, un profit aproape dublu pe primul semestru fata de perioada similara a anului trecut. Banii investiorilor de calibru nu vor ocoli in nici un caz aceste companii. Cum reducerea inflatiei ramane una dintre principalele preocupari ale autoritatilor, ne putem astepta ca si in urmatorul an sa asitam la o evolutie buna a monedei nationale iar investitia la bursa poate fi unul dintre vehicolele alese de straini pentru a investi in lei. Nu uitati ca sfarsitul acestui an ar putea aduce in sfarsit la BVB tranzactiile in marja, fapt ce presupune o crestere a lichiditatii si, posibil, a cotatiilor.

Din aceste motive, am ales sa plasam 10.000 RON virtuali (100 milioane lei vechi) preponderent in societatile din domeniul financiar bancar. Aproximativ jumatate din valoarea portofoliului va fi directionata spre SIF-uri (am ales Oltenia si Moldova, pentru raportul bun dintre valoarea activului net unitar si pretul actiunilor si perspectivele de crestere). Am ales in continuare Banca Transilvania (valoarea unui pachet de minim 500 actiuni la BRD ar fi fost de 6.200 RON, si nu am dorit o expunere atat de mare pe acest emitent), SSIF Broker (o societate "barometru" pentru trendul general al pietii, datorita plasamentelor pe care compania de brokeraj le-a facut in actiuni listate) si Artrom Slatina, o companie relativ ignorata de investitori in ciuda unui PER de 2 si a unei valori contabile de 7,2 RON. Am luat in considerare un comision mediu de 2,5% perceput de societatea de brokeraj (244 RON in cazul nostru).


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.