Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in numeroase rinduri ca expansiunea extrem de rapida a creditului in valuta, in conditiile in care moneda nationala este totusi leul, poate genera riscuri inacceptabile. Bancile si-au vazut de treaba lor, iar profiturile imense raportate la semestru, in conditiile in care imprumuturile in euro si-au continuat cresterea, dovedesc acest lucru.
Invazia valutei este de nestavilit
Descurajarea bancilor de a acorda credite in valuta prin metodele "de piata" s-a dovedit ineficienta, in conditiile in care dobinzile la impru-muturile in lei au ramas inalte. In plus, in ciuda cumpararilor masive si extrem de costisitoare ale BNR de pe piata valutara, leul are o tendinta continua de apreciere, ceea ce face si mai atractive imprumuturile in euro. Banca Nationala considera ca o asemenea evolutie ar putea deveni ris-canta pe termen mediu si lung, in conditiile in care intrarile masive de valuta din prezent s-ar transforma in iesiri la fel de consistente.
Faptul ar putea conduce la o corectie brusca in evolutia cursului, mai exact la o depreciere a leului, iar cei care se bucura in prezent de rate ieftine la imprumuturile in euro pot trece, la fel de brusc, de la extaz la agonie. In ultima instanta, un astfel de scenariu ar afecta procesul de tintire a inflatiei, asa ca BNR va trece la masuri administrative dure pentru stavilirea cresterii imprumuturilor in valuta.
Bancile sint lovite la capitalul social
CA al BNR a discutat, in sedinta de joi, 25 august, mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor, au declarat pentru Mediafax surse bancare. O limitare in functie de fondurile proprii ar stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multor banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sint in cele mai multe cazuri de citeva ori mai mici decit soldul creditelor.
Pentru a continua finantarea in valuta, bancile ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, in fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare si afecteaza direct capitalurile actionarilor. BNR ar putea apela si la o majorare a nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de banci in raport de resursele atrase in valuta.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Social Impact Award: 10 idei pentru binele societății vor fi incubate în vara...
Sursa: green.start-up.ro
-
Pickles, localul cu murături prăjite care-ți trezește simțurile
Sursa: start-up.ro
-
Cheesecake cu afine, un desert incredibil de pufos și delicios pentru această...
Sursa: garbo.ro
-
Ana Nicolescu, change strategist: Antreprenoriatul nu e greu. Ce e greu e să...
Sursa: kudika.ro
-
Top 5 motive pentru care un client renunță la magazinul sau la brandul preferat
Sursa: retail.ro
-
NN are 2,2 milioane de clienți în România
Sursa: futurebanking.ro
-
ANSVSA a luat în vizor firmele de pe litoral. Ce nereguli au găsit...
Sursa: wall-street.ro