Banca Comerciala Romana (BCR) vrea sa profite de interesul marilor grupuri financiare europene fata de piata egipteana pentru a-si vinde cota de 19% din capital pe care o detine la MISR Romanian Bank, ne-a declarat ieri Nicolae Danila, presedintele BCR. Prezenta aproape discreta in Romania, MISR Romanian Bank are o istorie de aproape trei decenii si a fost un parteneriat romano-egiptean, in care tara noastra controla 49% din capital prin fosta Banca Romana de Comert Exterior.

BCR a tinut sa-si pastreze intact pachetul de actiuni si a participat, in prima decada a lunii august, la majorarea capitalului MRB. Banca si-a majorat capitalul cu 151 milioane lire egiptene (26 milioane dolari). Miscarea s-a datorat unei cerinte noi a bancii centrale din Egipt, care a impus marirea capitalului de 500.000.000 de lire egiptene. In urma acestei majorari de capital, BCR si-a pastrat participatia de 19% in MRB, in timp ce alti doi actionari prezenti in Romania, Raiffeisen Bank si Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale, nu au dorit sa-si exercite dreptul de preemtiune, spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. Pentru a-si mentine cota de 19%, BCR a cumparat un pachet de actiuni noi in valoare de 4,9 milioane dolari, marindu-si cota de capital la 14,4 milioane dolari.

In urma majorarii de capital, detinerile BRD si Raiffeisen au coborat de la 15% la circa 6%, actiunile care ar fi trebuit subscrise de acestea fiind in prezent vandute liber la bursa egipteana.

Anterior majorarii de capital, 51% din actiunile bancii erau detinute de Banque MISR (33%) impreuna cu cinci fonduri de investitii egiptene, din care doua, cu o participare insumata de 9,34% in MRB apartin la randul lor MISR Bank.

"Egiptenii si BCR si-au mentinut participatiile in MRB", ne-a declarat ieri Danila.

"In urma unei aprobari speciale, am participat la majorare pentru ca daca banca se va vinde, ea va fi cumparata pe o suma foarte mare, datorita interesului crescut al investitorilor din ultima perioada pentru piata egipteana", spune Danila.

"Suntem siguri ca ne vom recupera investitia, intrucat institutii bancare atat din Orientul Apropiat, dar si din Occident sunt extrem de interesate de piata egipteana", a adaugat el.

Francezii de la Societe Generale au demonstrat interesul pentru piata egipteana achizitionand ieri MISR International Bank, o subsidiara a bancii- mama Banque MISR din Egipt. Banca Romano- Egipteana (MRB) este si ea o subsidiara a Banque MISR, si nu are nici o legatura cu preluarea MISR International Bank, in afara unui actionar minoritar prezent in ambele subsidiare, spune Petre Bunescu, membru in Consiliul Director al MRB.

Bunescu, care este si vicepresedinte al Bancii Romane de Dezvoltare- Societe Generale (BRD), spune ca preluarea de catre Societe Generale a MISR International nu va afecta in vreun fel activitatile bancii din Romania.

Bunescu nu a negat dar nici nu a recunoscut faptul ca BRD nu a participat la majorarea de capital. "Oferta publica de preluare a actiunilor nu a fost inca validata. Ea este deschisa pentru doua luni", a spus Bunescu. Oficialii MRB si Raiffeisen nu au putut fi contactati. Ieri Societe Generale a preluat controlul asupra institutiei de credit egiptene MISR International Bank (MIB), pentru suma de aproximativ 420 milioane de euro, ca parte a strategiei grupului francez de extindere pe pietele in curs de dezvoltare. Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii partii egiptene, proprietarii a 69,7% din actiunile companiei au convenit sa-si vanda participatiile catre divizia locala a bancii franceze, National Societe Generale Bank, pentru pretul de 43,2 lire egiptene (7,48 dolari) pe titlu.

Societe Generale si BNP, cea mai mare banca din Franta in functie de valoarea de piata, au incercat, fiecare, sa preia controlul asupra MIB.

MISR Romanian Bank are trei sucursale in Egipt si patru in Romania - la Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Constanta. La sfarsitul anului trecut, activele sale din Romania se situau la 1.777 miliarde de lei vechi, in crestere cu 7% fata de 2003.

MRB a emis la 1 august circa 15,166 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 10 lire egiptene fiecare. Un numar de 16,6 milioane actiuni au fost anterior vandute catre Banque MISR (10,5 milioane actiuni), BCR (6 milioane actiuni) si angajatii MRB, intr-o tranzactie privata.

Creata in 1977 ca o banca mixta detinuta de statul roman si cel egiptean, partea romana a MRB a fost trecuta in subordinea Bancorex dupa revolutie, pachetele de actiuni fiind preluate de la Bancorex de BCR. De-a lungul anilor, prin MRB s-au derulat diverse operatiuni de comert intre Orientul Apropiat si Romania.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.