Costul de inchiriere in spatiile de birouri situate in centrul Bucurestilor a ramas nemiscat in ultimul an, dupa ce a atins un nivel anual de 311 dolari pe metru patrat, arata un studiu al companiei gigant de afaceri imobiliare CB Richard Ellis. Nu e nici ieftin, nici scump, daca urmarim clasamentul alcatuit de CB Richard Ellis. Pretul unui metru patrat de birou in Bucuresti este egal cu cel din orasul francez Lille si e mai mic decat in Istambul, Salonic sau Sofia.

Costul unui metru patrat de birou in Bucuresti este mai ieftin decat in restul capitalelor europene, clasamentul fiind dominat de Londra, cu o chirie care se calculeaza pornind de la o medie de 1.923 dolari pe metru patrat. Gradul de ocupare a acestor spatii atinge 96%, ceea ce reprezinta un nivel ridicat. Paradoxul romanesc este acela ca desi cererea este mare, totusi preturile s-au mentinut constante de-a lungul ultimului an.

Chiria medie a spatiilor pentru birouri din centrul Bucurestilor, sau din cartierele rezidentiale, este de circa 18 USD/mp/luna, arata un studiu al companiei specializata in afaceri imobiliare CB Richard Ellis. Suntem peste Sofia (16 USD/mp/luna), dar sub alte capitale din Europa Centrala si de Est: Budapesta (20 euro/mp/luna), Bratislava (17USD/mp/luna), Praga (18,5 euro/mp/luna), Varsovia (21 USD/mp/luna). Bucurestii se mentin la acelasi nivel ca anul trecut, in timp ce in alte capitale central si est-europene se inregistreaza o scadere a chiriilor medii: la Bratislava cu 5,6%, la Sofia cu 11,1%, la Praga cu 2,6%, la Varsovia cu 8,7%. In schimb, in Budapesta chiria a crescut cu 21,2% fata de anul
trecut.

Dar nu atat chiria medie a spatiilor de calitate reprezinta cel mai bun indicator, cat chiria totala platita de firme anual pentru spatiile de birouri. Aceasta chirie include atat taxa pe valoare adaugata, cat si cheltuielile cu utilitatile, intretinere si reparatii. Daca luam in considerare acest aspect, capitala noastra este dupa Sofia cel mai ieftin oras pentru chiriile de birouri. (vezi tabel). In Romania se plateste o chirie anuala pe metru patrat de 258 euro/mp, in crestere cu doar 0,5% fata de anul trecut. Pe celelalte piete din Europa Centrala si de Est s-au inregistrat fie cresteri (Budapesta cu 14,5%, Moscova cu 11,9%) sau scaderi (Bratislava cu 4,9%, Praga cu 5,6%, Varsovia cu 2,8%, Sofia cu 4,4%).

Raportul semestrial al CB Richard Ellis asupra pietei birourilor din tarile Europei Centrale si de Est (Slovacia, Romania, Ungaria, Rusia, Cehia, Bulgaria si Polonia), arata ca zona a avut o crestere in 2005, pe fondul unei usoare urcari a cererii si al scaderii spatiilor libere. Cresterea cererii agragate pentru spatiile de birouri si scaderea valorii noilor constructii in cele sapte piete ale Europei Centrale si de Est analizate arata ca procentul de spatii libere a scazut la 9,1% intre ianuarie si iulie acest an. Procentul de spatii libere variaza in aceste tari de la 5,5% la 17,5%.

Potrivit studiului CB Ricahrd Ellis, valoarea totala a spatiilor moderne de birouri in cele sapte tari analizate a crescut la 12,6 milioane metri patrati la mijlocul acestui an. Aproximativ 5% (650.000 metri patrati) au fost dati in folosinta in primele sase luni ale acestui an. Fata de perioada similara a anului trecut, se constata o descrestere cu 7% a spatiilor de birouri date in folosinta.

Cererea de spatii ramane crescuta in Europa Centrala si de Est, spre deosebire de Europa de Vest, unde se inregistreaza un ritm scazut al cererii. Dupa calculele CB Richard Ellis cererea agragata de spatii de birouri a fost in semestrul I 2005, de 900.000 metri patrati, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului trecut. CB Richard Ellis apreciza ca aceasta cerere se datoreaza cresterii economice solide, ascensiunii rapide a sectorului serviciilor in aceste tari, mai ales ca intrarea, anul trecut, in Uniunea Europena, a unora dintre ele, a impulsionat mutarea in aceasta zona a unor activitati de productie din Europa de Vest.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.