Pe final de mandat, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, se incapataneaza sa rezolve privatizarea unor societati romanesti importante. "Atata vreme cat sunt inca in functie, negocierile privind contractele de vanzare-cumparare continua", spune Ursache. Pe lista se afla si societatea craioveana Electroputere. In urma cu ceva vreme, Ursache declara ca aceasta este cea mai dificila privatizare pe care o are de rezolvat. Intre timp, lucrurile s-au complicat si mai mult, si exact in momentul in care existau premisele incheierii ei, privatizarea Electroputere se afla din nou impas.

Nume grele, ca General Electric sau Bombardier, au fost vehiculate ca fiind interesate de preluarea Electroputere. Intre timp, singura care a depus o oferta scrisa privind intentia de a prelua pachetul majoritar de actiuni a fost consortiul de investitori format din Siemens Akiengessellschaft Transportation System, cu sediul Munchen - Germania, Asociatia Salariatilor "Elpas" - Craiova si DAB ltd, cu sediul in Atena, fara a se sti exact ponderea pe care o are fiecare.

Ordonanta de urgenta mai are de asteptat

In aceste conditii, AVAS a cerut guvernului aprobarea ordonantei de urgenta prin care urmeaza sa fie mandatata sa vanda 62,46% din actiuni, inclusiv a celor provenite din conversia unor creante asupra societatii catre acest consortiu, prin negociere directa, fara selectie de oferte. In ultima sedinta de guvern, aprobarea nu a fost obtinuta. Mircea Ursache ne-a declarat, ieri, ca mai sunt cateva clauze la contractul de privatizare al societatii ce trebuie clarificate si ca urmeaza sa dea un anunt de selectie. Declaratie contradictorie, daca ne gandim ca AVAS nu are pe cine sa mai selecteze, din moment ce exista doar un singur ofertant.

Cert este ca privatizarea Electroputere mai are de asteptat, pentru ca ordonanta trebuie sa primeasca mai intai aprobarea guvernului si apoi girul parlamentului. Noul parlament a fost constituit, dar de un nou guvern inca nici nu poate fi vorba.

Subterfugii pentru a pacali organismele europene

Daca AVAS va reusi sa obtina toate aceste aprobari de la cele doua foruri, consortiul va beneficia de garantii guvernamentale in scopul incasarii de catre investitorul Siemens a pretului aferent livrarilor de automotoare, rame electrice si locomotive electrice, contractate cu Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori si CFR Marfa. Asadar, dupa ce negocierile recent incheiate la capitolul Concurenta prevad eliminarea, de la 1 ianuarie 2005, a oricaror ajutoare de stat, se incearca o noua gaselnita, si anume cea a garantiilor guvernamentale. In plus, in proiectul ce a fost inaintat Consiliului Economic si Social se prevede ca luarea unei astfel de masuri ar asigura continuarea activitatii si relansarea economica la Electroputere, dar ar putea face posibila si indeplinirea strategiei de dezvoltare a sistemului feroviar, care la capitolul "surse de finantare a investitiilor" prevede "ca realizarea programelor de dotare si innoire a parcului de material rulant, prin achizitionarea de automotoare si rame electrice, si de modernizare a parcului existent poate fi realizata numai cu finantari din credite externe, care sa fie garantate si rambursate de stat". Cu alte cuvinte, acordarea de facilitati firmelor pe picior de privatizare ar avea in spate acte normative vechi, aflate inca in vigoare.

Comisie interministeriala de supraveghere a negocierilor

In scopul supravegherii desfasurarii procesului de privatizare de la Electroputere, tot prin acelasi proiect de act normativ, se propune si constituirea unei comisii interministeriale alcatuite din 11 membri si trei secretari, ce va fi coordonata de un comitet cu reprezentanti ai MEC, MFP, MTCT, MMSSF, precum si ai AVAS. Aceasta comisie va negocia cu investitorul strategic si va supune spre aprobare guvernului elementele esentiale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni.

Procesul de privatizare la Electroputere a fost lansat inca din 2001. De atunci si pana in prezent s-au purtat negocieri cu posibilii investitori, negocieri ce au fost suspendate in repetate randuri in vederea imbunatatirii ofertelor depuse initial. In 2001, General Electric, impreuna cu Asociatia Salariatilor "Elpas" Electroputere, nu a reusit sa ofere garantiile necesare pentru sustinerea volumului de investitii. In 2002, procesul a fost reluat, insa posibilii investitori nu au dorit sa isi asume riscul de a prelua intreaga societate. Aflata in proces de privatizare inca din 2001, Electroputere mai are de asteptat, din cauza restrictiilor aparute in urma finalizarii negocierilor cu UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.