Situata la cateva zeci de kilometri de celebra si scumpa Vale a Prahovei, zona Bran a inregistrat cel mai spectaculos salt in ceea ce priveste investitiile imobiliare. Terenuri care acum 10-12 ani se vindeau pentru cateva marci metrul patrat au ajuns acum la preturi care le concureaza pe cele din Predeal sau Sinaia .

Valea Prahovei pare suprasaturata de turisti, restaurante sau discoteci. Aglomeratie, circulatie bara la bara, inghesuiala pe strazi ca in zilele "de mosi". Cei care vor altceva au descoperit ca se poate si altfel: liniste, aer curat, mancare mai buna ca la mama acasa. Iar investitorii au constatat ca se pot face si bani: au ales Branul.

Facem turism de 100 de ani

Asa se lauda branenii si este real, mai ales ca aici si-au facut multi bogati ai vremii casele de vacanta. Iar atunci cand Castelul Bran a devenit una dintre resedintele de vara ale familiei regale, localitatea s-a transformat intr-un punct de atractie pentru cei care doreau sa fie aproape de Coroana. Mai ales ca locul era foarte ofertant. Apoi a venit comunismul, care parea sa opreasca dezvoltarea. Dar localnicii au avut din nou noroc, nefiind colectivizati. "Faceam si atunci un fel de agroturism, dar neorganizat. Aveam neamuri plecate la Bucuresti, care veneau cu prietenii aici si care, multumiti de ce le ofeream, veneau din nou. La inceput, nici nu prea luam bani, dar cei care ofereau gazduire au fost din ce in ce mai multi", isi aminteste Marcel Moja, patron de pensiune si presedintele Asociatiei Pro Bran. Nimeni nu se gandea ca vreodata va fi o afacere. "Bunicilor nostri nici nu le trecea prin cap sa vanda terenul. Dupa ’90, cei mai tineri au inceput sa-l dea, pentru ca asta e cuvantul. Imi amintesc ca un teren care prin 1992 a fost vandut cu doua marci valoreaza acum peste 20 de euro, si asta daca te grabesti sa-l vinzi", mai spune Moja.

Dezvoltare fara precedent

Bran este o comuna cu 5.600 de locuitori, cifra care a ramas constanta in ultimii 15 ani. Dar s-au ridicat, din 1990, peste 800 de constructii noi, un numar impresionant, mai ales daca punem la socoteala si faptul ca multe dintre casele batranesti au fost renovate. Dezvoltarea turismului a facut ca pensiunile din zona sa se inmulteasca serios, numai cele afiliate la ANTREC depasind 250. Si sunt multe altele care nu s-au afiliat sau care practica un turism semilegal. La randul lor, casele de vacanta cresc asemenea ciupercilor dupa ploaie, iar pretul terenurilor a explodat pe masura.

Investitie pe termen lung

"Primii care au investit aici au fost cei care iubeau zona, aveau ceva bani si au simtit potentialul ei. Preturile erau mici, iar cine voia sa puna banii la munca, fara a mai investi prea mult, a cumparat teren, pe care apoi l-a revandut, tot sau o parte, cu un beneficiu foarte mare", povesteste Marcel Moja. Cei care au avut mai multa rabdare obtin acum de cel putin 15-20 ori mai mult decat au investit. "Numai in ultimul an si jumatate preturile terenurilor din Bran-Moeciu s-au dublat", afirma Bogdan Giurgiu, directorul unei agentii care se ocupa exclusiv cu intermedieri imobiliare in zona.

Preturile pentru unele terenuri aproape ca le-au ajuns pe cele din Valea Prahovei. "Sunt terenuri, mai ales in zona Moeciu de Sus, dincolo de Cheile Gradistei, unde cererea e atat de mare, incat pretul a ajuns chiar la 50 de euro pe metru patrat", explica Bogdan Giurgiu. Daca inainte inca gaseai terenuri mai ieftine, sub 5 euro/mp, acum este greu sa le descoperi. "Pretul mediu este de 20-25 dolari/ mp, dar sunt si unele mai ieftine. La acestea insa, suprafata este foarte mare si putini sunt cei care s-ar incumeta la o astfel de investitie", precizeaza directorul agentiei imobiliare. Exista si terenuri al caror pret pare mic, 8-14 euro, dar suprafata este imensa, intre 5.000 si 15.000 de metri patrati, iar proprietarii lor vor toti banii odata.

Cererea, mai mare ca oferta

"Primim mereu cereri de teren si nu mai avem unde sa gasim de vanzare. Oamenii sunt mai conservatori, evolutia preturilor i-a influentat si pe localnici si nu prea mai vor sa vanda", ne-a mai spus Bogdan Giurgiu. Daca la inceput oamenii cumparau pamant doar ca sa inmulteasca banii, acum ei investesc in turism. "Nimeni nu mai cumpara teren ca sa-l tina! Imediat investeste pentru a dezvolta o afacere, fie turistica, fie de comert. Exista si o oferta de teren la 65 de euro pe metru, in centrul Branului, stradal, zona ideala pentru comert. Dar e greu de gasit cel care e dispus la o astfel de investitie, mai ales ca trebuie sa si construiasca", ne-a mai declarat Bogdan Giurgiu.

Terenurile sunt la mare cautare, dar si casele au un pret bun. "Unele case, care au si un teren de aproximativ 1.000 de metri patrati, pleaca de la 100.000 de euro si pot depasi jumatate de milion", afirma Bogdan Giurgiu. "Avem o oferta de vanzare a unui complex de turism din Moeciu de Jos, care e evaluat la peste 550.000 de euro. Are un teren de 1.600 de metri patrati, zece camere de cazare si un restaurant de 100 de locuri. La cum evolueaza preturile, cred ca in curand se va vinde", preconizeaza Bogdan Giurgiu.

Zone noi

Daca pana acum se construia in apropierea drumului national, zonele mai indepartate au inceput sa fie din ce in ce mai cautate, si pentru ca pretul e relativ mai mic, si pentru ca turistii vor sa fie cat mai aproape de natura si mai departe de tumultul zonei comerciale. "Pretul a crescut mult in apropiere de Poarta, unde, e adevarat, exista si o partie de schi, dar si dincolo de Cheile Gradistei, mai ales dupa ce drumul a fost reabilitat", spune Giurgiu. Daca vrei sa cumperi mai ieftin, o zona buna este si Pestera, cu preturi de 10-15 euro pe metru, cu peisaj superb, dar cu o infrastructura mai proasta. Mai ieftine sunt si terenurile care nu au inca in apropiere alimentare cu gaz, apa sau electricitate, dar si acestea sunt din ce in ce mai greu de gasit. Alte localitati din zona - Sirnea, Fundata - au prins si ele gustul agroturismului, iar preturile terenurilor au inceput sa creasca si acolo. "Chiar daca nu se stie pana unde, preturile s-ar putea majora in continuare. Daca s-ar dezvolta reteaua de drumuri, de canalizare si numarul zonelor de agrement, mai ales cele pentru sporturile de iarna, ar creste", este de parere Bogdan Giurgiu.

Branenii cumpara

Cei din Bran, dar si din Moeciu de Sus, Fundata sau Poarta cumpara terenuri. Nu pentru a construi, ci pentru a-si dezvolta afacerile. Mari crescatori de animale, cei din apropierea crestelor au inceput sa investeasca in terenuri agricole, care lor le lipsesc. La inceput, au vrut sa cumpere in apropiere, in Tohanu Nou, dar apoi s-au extins si au ajuns pana aproape de Fagaras. Pentru ca pretul unui hectar de teren arabil e mic, sub 2.000 de lei noi, cei din zona Bran-Moeciu au cumparat din ce in ce mai multe terenuri, crescatorii de animale de aici devenind adevarati investitori in agricultura judetului. Cartofii si fanul de pe aceste terenuri ii ajuta sa creasca mai multe animale si astfel sa-si dezvolte afacerile de acasa.

Riscurile dezvoltarii

Chiar daca preturile la terenuri au atins valori considerate de unii prea mari, turismul dezvolta zona. "Este unul dintre putinele locuri din tara unde mai gasesti cazare cu preturi cuprinse intre 20 si 150 de lei noi camera pe noapte. Si cred ca agroturismul va aduce multi bani, pe termen lung, celor care au investit aici, mai ales daca vom avea grija sa ne dezvoltam armonios", ne spune Marcel Moja, presedintele Asociatiei Pro Bran. Chiar daca cei care aleg pensiunile retrase ca loc de petrecere a vacantelor fac aceasta optiune pentru ca doresc sa fuga de aglomeratia marilor orase, nu acelasi lucru il pot spune si cei care trec prin centrul Branului. Numarul turistilor care vin sa viziteze castelul este din ce in ce mai mare, iar zona centrala devine, mai ales in timpul weekendului, un cosmar pentru pietoni si pentru automobilisti. Cele cateva parcari din zona nu fac fata afluxului mare de autocare si autoturisme, iar vizitarea castelului incepe cu o "aventura" pedestra printre masini, dar si printre tarabele din piata centrala. Aglomeratia excesiva ar putea in curand sa curme avantul celor care au ales, cu ani in urma, pasul Rucar-Bran pentru linistea ce acum e pe cale sa dispara.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.