Mircea Cosea spune ca politicienii temporizeaza reformele structurale nu din nepricepere, ci din interes personal

Intr-o discutie libera despre economia Romaniei si determinarea reala a clasei politice de a face reformele structurale necesare aderarii la Uniunea Europeana, profesorul dr. Mircea Cosea ofera cititorilor revistei Capital o perspectiva lucida asupra realitatii economice si sociale autohtone.

Capital: Domnule profesor, din punct de vedere economic, 2004 este unul dintre cei mai buni ani ai Romaniei de dupa 1990. In opinia dvs., trendul actual al economiei este de durata?

Mircea Cosea: Ritmul de crestere economica de 8% face din 2004 un an special in dinamica economiei romanesti din ultimii cinsprezece ani si orice spirit, oricat de critic ar fi, trebuie sa recunoasca acest lucru. Dar este putin probabil ca acest ritm de crestere sa fie mentinut.

Capital: De ce?

Mircea Cosea: Pentru ca se datoreaza unor factori conjuncturali, nu unor politici sanatoase. Cresterea economica a fost propulsata de o productie agricola foarte buna, de o explozie a consumului si de un ritm inalt de dezvoltare al sectorului constructiilor. Daca privim insa indeaproape factorii cresterii, observam ca baza nu este nici pe departe solida. Anul agricol 2004 nu se va repeta, pentru ca nu politica agricola l-a determinat, ci clima favorabila. Consumul este pe credit si din importuri, iar constructiile s-au relansat din banii romanilor plecati in strainatate la munca. De fapt, structural, nimic nu s-a schimbat. Agricultura este la fel de inapoiata si de extensiva, importurile masive se reflecta negativ in deficitul de cont curent, iar in ceea ce priveste constructiile, finantarea lor nu este programatica, de durta, ci sporadica, depinzand de piata internationala a muncii.

Capital: Exista o reteta a cresterii economice sanatoase?

Mircea Cosea: Romania are nevoie de o crestere economica anuala constanta de 5-7%, iar principalul motor al cresterii trebuie sa fie sectorul tertiar, al serviciilor.

Capital: Statisticile oficiale indica un sector al serviciilor destul de activ. Cum se explica absenta sa din reteta cresterii economice?

Mircea Cosea: Serviciile care creeaza valoare adaugata mare sunt serviciile care pornesc de la o simpla vulcanizare, pana la cele de asigurari, bancare etc. Insa la noi prin servicii se intelege intermedierile sau ceea ce popular se cheama intreprinderi capusa, care nu produc si transfera valori din sectorul public catre indivizi. Practic, noi, romanii, am golit de sens conceptul de servicii. Am sa citez in acest context un reputat istoric, care spunea ca romanii au talentul de a goli forma de continut la fel de repede cum golesc un pahar cu bere. Acelasi lucru s-a intamplat cu tranzitia si cu privatizarea.

Capital: Puteti fi mai explicit?

Mircea Cosea: La romani, tranzitia de la economia centralizata socialista, la o economie de piata este doar o forma. Am preluat-o si am golit-o de continut, demitizand capitalismul. Credem ca traim in capitalism daca avem bere la cutie, tigari straine, masini luxoase, respectiv tot ceea ce ni se parea noua ca este capitalimsul cand nu-l aveam. Dar structurile capitaliste, care inseamna o piata libera si concurenta pe baza de valori, nu le-am preluat. Am ramas atasati relatiilor de clan, aranjamentelor oculte si interselor private. In ceea ce priveste privatizarea, ceea ce s-a petrecut in ultimii cinsprezece ani a fost o vanzare la taraba a activelor statului, pentru ca rareori obiectivele privatizarii au fost atinse. Ma refer aici la eficientizarea exploatarii, ridicarea nivelului de trai, crearea de locuri de munca si protectia mediului.

Capital: Credeti ca aceasta ar putea fi explicatia inertiei societatii si economiei romanesti din ultimul deceniu si jumatate?

Mircea Cosea: Romania a ramas o tara inapoiata pentru ca raportul dintre interesul general si cel particular nu functioneaza. Interesul partcular, fie la nivel de individ, fie la nivel de grup, primeaza fata de cel general.

Capital: Un element ingrijorator legat de cresterea economica este, in pofida ritmului sau inalt, dificultatea de a plati lefurile profesorilor si medicilor. Care este explicatia?

Mircea Cosea: Mecanismul prioritatilor este prost gandit. Efectele cresterii economice s-au dus mai mult pe salarii sociale decat pe elemente de politica sociala. Rationamente politice si electorale au facut ca o parte importanta a bugetului public sa fie canalizata catre plati sociale, specifice unei populatii intretinute, asistate.

Capital: In ce masura afecteaza acest tip de comportament economic relatia noastra cu Uniunea Europeana?

Mircea Cosea: Pentru ca nu se munceste, potentialul economic se devalorizeaza, iar bugetul public saraceste.
Aceasta inseamna ca nu va putea sa satisfaca cerintele vitale ale economiei si obligatiile internationale pe care ni le-am asumat, obligatii care inseamna foarte multi bani. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, este absolut neintelept sa credem ca intreaga societate romaneasca este interesata ca aderarea la Uniunea Europeana sa aiba loc in 2007 sau 2008. Sa nu uitam ca cele mai mari afaceri si averi din Romania s-au format pe baza relatiilor de grup despre care vorbeam mai devreme. La noi nu functioneaza contractul, ca instrument economic, ci relatiile, care de cele mai multe ori capata aspectele clientelismului politic. Acest tip de relatii nu face fata pe o piata libera, deci cei ce s-au imbogatit de pe urma lor au tot interesul sa temporizeze reformele care ne-ar califica pentru Uniunea Europeana si ar pune totodata capat asistarii sociale a unei mari parti a populatiei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.