De la inceputul anului si pana in prezent, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a primit 1.928 de rapoarte privind tranzactii suspecte de spalare de bani.

In urma controalelor Oficiul a blocat 1,4 milioane de dolari, peste 10 milioane de euro si 17,5 miliarde de lei de la tranzactionare. Cele mai "vulnerabile" sectoare economice, unde s-au intalnit cele mai multe cazuri de spalari de bani, sunt comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun si sectorul financiar - in frunte cu "vestitele" rambursari ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala. Totodata sectorul bancar s-a clasat pe locul trei in acest top. Utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie s-au transformat in adevarate tranzactii de spalare de bani.

BLOCARI.

In primele sase luni ale acestui an, institutia a primit doar patru solicitari de suspendare a tranzactiilor suspecte, din care a fost luata o singura decizie de suspendare, in valoare de aproximativ 30.000 de euro (1,2 miliarde de lei). Pentru celelalte trei cereri de suspendare nu a fost luata nici o masura. "Oficiului a inaintat o plangere penala Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva persoanelor responsabile de infractiunea de neglijenta in exercitarea atributiilor legate de serviciu, prevazute in Codul Penal", ne-a declarat Iulian Dragomir, presedintele Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Dovada a reglementarii situatiei s-au dovedit si cele 14 operatiuni suspendate in ultima perioada, tranzactii in valoare totala de aproape 12 milioane de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.