16 Decembrie 2004 , de CATALIN BUDESCU in Business
De la inceputul anului si pana in prezent, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a primit 1.928 de rapoarte privind tranzactii suspecte de spalare de bani.

In urma controalelor Oficiul a blocat 1,4 milioane de dolari, peste 10 milioane de euro si 17,5 miliarde de lei de la tranzactionare. Cele mai "vulnerabile" sectoare economice, unde s-au intalnit cele mai multe cazuri de spalari de bani, sunt comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun si sectorul financiar - in frunte cu "vestitele" rambursari ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala. Totodata sectorul bancar s-a clasat pe locul trei in acest top. Utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie s-au transformat in adevarate tranzactii de spalare de bani.

BLOCARI.

In primele sase luni ale acestui an, institutia a primit doar patru solicitari de suspendare a tranzactiilor suspecte, din care a fost luata o singura decizie de suspendare, in valoare de aproximativ 30.000 de euro (1,2 miliarde de lei). Pentru celelalte trei cereri de suspendare nu a fost luata nici o masura. "Oficiului a inaintat o plangere penala Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva persoanelor responsabile de infractiunea de neglijenta in exercitarea atributiilor legate de serviciu, prevazute in Codul Penal", ne-a declarat Iulian Dragomir, presedintele Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Dovada a reglementarii situatiei s-au dovedit si cele 14 operatiuni suspendate in ultima perioada, tranzactii in valoare totala de aproape 12 milioane de euro.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului In Romania se spala 11 milioane de euro.


Ultima ora din Business pe 9AM