Un raport al Societatii Academice Romane propune cota unica pe proprietate, Ministerul Finantelor nu este de acord

Intentia Ministerului Finantelor de a majora de cateva ori impozitele platite an de an pentru imobilele si masinile de lux ramane invaluita de mister. Saptamana trecuta, Ionut Popescu, ministrul de resort, a facut anuntul-soc ca vor fi majorate semnificativ impozitele locale platite de cei instariti. Insa dupa aceea s-a asternut tacerea, Finantele refuzand sa anunte ce ne asteapta de la anul in domeniul taxelor si impozitelor locale. Masurile concrete urmeaza sa fie facute publice dupa ce guvernul si administratiile locale vor cadea de acord asupra impozitelor. De altfel, autoritatile sustin ca romanii n-ar trebui sa fie luati prin surprindere de majorarea impozitelor locale din cauza ca intentiile au fost anuntate in planul de guvernare prezentat in campania electorala de toamna trecuta.

"In prezent, analizam mai multe variante. De asemenea, trebuie discutat si cu administratiile locale. Ceea ce ne pare noua simplu, la altii poate parea complicat", ne-a declarat ieri Ionut Popescu, ministrul finantelor.

Propunerea SAR - impozite pe valoarea de piata

Societatea Academica Romana (SAR) a propus, in cadrul unui raport remis presei, ca impozitele pe vile sa fie calculate aplicand o cota unica de impozitare de 0,2%, cat este si in prezent. Dar impozitul sa se calculeze pornind de la valoarea de piata a imobilelor, in loc de valoarea impusa prin lege. Astfel, la o casa in centrul Bucurestiului s-ar plati impozite de cateva ori mai mari decat la tara.

Analistul Sorin Ionita, autorul studiului, argumenteaza ca actualul sistem de impozitare este rupt de realitate pe motiv ca valoarea atribuita imobilelor prin lege a ramas mult in urma preturilor practicate pe piata imobiliara. Studiul critica si sistemul de coeficienti prin care se calculeaza diferenta de valoare intre o casa din centrul unui oras mare si o casa "din cea mai proasta zona din cea mai prapadita comuna", care nu permite diferentieri de preturi mai mari de 44%.

"Asta ar insemna ca o constructie dintr-o comuna din Botosani, sa zicem, care astazi costa pe piata 9.000 de euro (realist), luata pe sus si transplantata pe Kiseleff, in Bucuresti, ar costa conform impozitarului doar 13.000 de euro", sustine Sorin Ionita in cadrul studiului.

In prezent, potrivit Codului Fiscal, impozitele pe locuinte sunt calculate in functie de suprafata construita, pornind de la un pret standard de 5.300.000 lei pe metru patrat construit, ajustat cu o serie de coeficienti. De asemenea, administratiile locale au dreptul sa perceapa impozite mai mari, chiar duble, pentru cei care detin mai multe proprietati.

Valoarea pietei, de negasit

Finantele apreciaza demersul SAR, insa spun ca, pentru moment cel putin, propunerea nu poate fi aplicata. "La noi nu exista baze de date cu valoarea de piata a proprietatilor", este argumentul final al ministrului finantelor. "Bineinteles, avem in vedere impozitarea pornind de la valoarea de piata in perspectiva, in urmatorii doi-trei ani", precizeaza ministrul. Acesta a refuzat sa ofere detalii privind masurile pe care le va propune in domeniul impozitelor pe proprietati. "Ca principiu, e nevoie de mai multa echitate. Consider ca este o distributie corecta a poverii fiscale, conform cu ceea ce se intampla si in alte tari", a precizat Popescu.

In tarile dezvoltate predomina impozitele la valoarea de piata

Impozitele pe proprietate ar trebui stabilite in functie de valoarea de piata, sustin analistii internationali. Potrivit site-ului Wikipedia, metodele de evaluare a imobilelor supuse impozitarii difera de la un stat la altul. Cel mai des folosite sunt evaluarile pornind de la pretul pietei, alternativa fiind grilele de evaluare realizate de autoritati, care sunt actualizate periodic. Finantistii au dispute si in privinta efectelor impozitelor pe proprietate. Potrivit studiilor, daca impozitele sunt majorate atunci cand proprietarul investeste in imbunatatiri, este descurajata dezvoltarea unei regiuni.

In ce priveste cotele de impozitare aplicate proprietatilor, studiile in domeniu arata ca cele mai frecvente sunt cotele progresive. Adica, impozitul scade pe masura ce veniturile celui care le plateste sunt mai mici. Legarea impozitului pe proprietati de venituri permite protectia persoanelor ale caror venituri au scazut brusc. De exemplu, pensionarii care au reusit sa-si construiasca o casa in timpul vietii, dar care au venituri de zece ori mai mici decat atunci cand munceau nu-si permit sa plateasca un impozit de sute de euro, din cauza ca taxele pe proprietati ar avea o pondere mult mai mare in totalul veniturilor fata de trecut.

Valori stabilite de autoritati

Printre tarile care impoziteaza proprietatile in functie de grilele de valori stabilite de autoritati se numara Franta si Danemarca. In Franta este vorba de o grila stabilita in anii ‘70 si care a fost actualizata periodic, in functie de solicitarile autoritatilor locale. In Danemarca, impozitul, de 2 la mie pe an, se plateste pornind de la evaluarile municipalitatilor, ajustate cu coeficienti care variaza intre 6 si 24. Ceea ce da flexibilitate sistemului, impozitul perceput pe o clarire putand sa fie de patru ori mai mare fata de o cladire similara situata intr-o zona periferica. In Romania, coeficientii variaza de la 0,9 la 1,3, prin urmare, si diferentele de impozite sunt mai mici.

Cele mai mari impozite din SUA

Impozite pe proprietati, medie pe persoana
New Jersey 1.871 USD
Connecticut 1.733 USD
Maine 1.439 USD
New York 1.402 USD
Sursa. CNN Money

Cote de impozitare in tarile din regiune

Azerbaidjan 1% din valoarea reziduala
Estonia 0,1%-2,5% din valoarea terenurilor
Letonia 1,5% din valoarea terenului
Lituania 1% (imobile), 1,5% pamant
Bulgaria 0,15% din valoarea imobilului
Polonia 0,13 euro/mp pamant, 3,76 euro/mp cladiri
Slovacia cca 2 euro pe un birou intr-un bloc de 10 etaje, in Bratislava
Ungaria 2% din valoarea imobilului, la proprietatile sub 16.000 euro
2% + 65 din ce depaseste valoarea de 16.000 euro
Kazahstan 1% din valoarea imobilului
Rusia 2-2,2% din valoarea proprietatii


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.