In 2006 va avea loc prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania

Dupa mai bine de trei ani de asteptare, Guvernul a aprobat un pachet legislativ privind Legea obligatiunilor ipotecare, Legea securizarii creantelor, Legea privind bancile de credit ipotecar, precum si unele modificari la Legea creditului ipotecar (190/1999).

Apelarea la piata de capital pentru obtinerea de finantare destinata acordarii de credite ipotecare va deveni astfel o alternativa la cea bancara, unde banii pe termen lung - 20, 25, 30 de ani - vin fie de la banca-mama, fie de la institutii financiare internationale. "Beneficiile tranzactionarii obligatiunilor ipotecare si portofoliului de credite ipotecare pe piata secundara se vor vedea pe termen lung in scaderea costurilor de creditare la populatie. Apoi vor fi mai multe surse de finantare pentru domeniul locativ", declara ziarului nostru, Carmen Retegan, director general Domenia Credit.

Vor aparea bancile ipotecare Bancile vor emite obligatiuni (valori mobiliare) care vor fi tranzactionate pe piata de capital, iar banii rezultati din vanzarea acestora vor servi bancilor ca sursa de finantare pentru credite ipotecare. O alta metoda de finantare prin piata de capital este reglementata de Legea securizarii creantelor, care introduce un instrument financiar distinct - vanzarea catre investitori a portofoliului de credit ipotecar al bancii de profil. Banca primeste banii la vanzarea portofoliului de credite ipotecare si poate continua ciclul oferind in continuare imprumuturi. "Vor aparea astfel instrumente noi, bancile diversificandu-si instrumentele prin care se finanteaza", puncteaza Carmen Retegan.

Surse din piata spun ca la mijlocul anului viitor ar putea avea loc prima emisiune de obligatiuni ipotecare in Romania. Modificarile aduse Legii 190/1999 sunt mai mult formale si nu vin in contradictie cu normele BNR de limitare a riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, spun specialisti care au lucrat la respectivul act legislativ. "Ceea ce va afecta serios acordarea de credite pentru locuinta va fi limitarea gradului de indatorare a solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia la 35% din veniturile nete lunare", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Legea creditului ipotecar stipuleaza ca impumuturile pentru casa acordate in Romania sunt accesibile tuturor persoanelor din Uniunea Europeana, spre deosebire de situatia prezenta cand la acestea au acces doar cetatenii romani. Pentru prima data apare reglementata o noua institutie de credit. Este vorba de bancile ipotecare, institutii specializate, cu obiect de activitate limitat (nu vor avea dreptul sa atraga depozite), care vor functiona, de asemenea, pe baza de autorizatie BNR. Vor acorda credite si se vor finanta de pe piata de capital. Numai bancile de credit ipotecar vor putea emite obligatiuni ipotecare, se specifica in lege.

Si aici suntem in urma vecinilor O astfel de infrastructura legislativa sI institutionala exista demult in lume. In Danemarca, spre exemplu, 95% din creditele ipotecare sunt date prin banci de credit ipotecar si 100% din finantare se face prin obligatiuni ipotecare. In Franta, insa, finantarea se realizeaza prin depozite atrase de la populatie si foarte putin prin obligatiuni. In Italia si Spania finantarea e mixta, iar in Germania cam jumatate si jumatate. Tarile din regiune, intrate anul trecut in Uniunea Europeana, practica sistemul de finantare de pe piata de capital de 5-6 ani.

Conform European Mortgage Federation, 42% din total credite ipotecare sunt oferite pe continentul nostru prin banci comerciale universale, 15% prin banci specializate de credit ipotecar, 16% prin banci de economii si 3-5% prin banci de economisire si creditare in sistem colectiv. Aceeasi sursa precizeaza ca peste 60% din fonduri provin din depozite individuale ale populatiei, iar aproximativ 20% sunt obtinute prin obligatiuni ipotecare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.