100 euro/mp costa o viluta din lemn ridicata de mesteri din zone montane. Daca vrei casa de odihna intr-o zona turistica, iti trebuie teren, aprobari de la autoritati si vreo 10.000-20.000 de euro.

Vilele construite la periferiile marilor aglomerari urbane formeaza o tendinta puternica pe piata imobiliara, dar nu singura. Locatarul de la bloc, stresat de agitatia citadina, viseaza o locuinta numai pentru el, dar mai doreste si altceva.

In timpul liber (week-end-uri si concedii), orasenii dau fuga la mare sau la munte sa se odihneasca. Multi dintre ei s-au saturat sa-si bata capul cu cautarea unui loc de cazare si sa scoata bani din buzunar pentru fiecare noapte petrecuta la hotel. In plus, mai exista si satisfactia de a avea un loc de refugiu care sa fie numai al tau, si pe care sa-l amenajezi dupa cum iti dicteaza personalitatea proprie.

Ca raspuns la aceste cereri, s-a conturat o industrie a caselor de vacanta. In marea majoritate, ele se realizeaza din lemn. Se ridica in maximum cateva luni si in general costa mai putin decat cladirile clasice (raportat la metru patrat).

Activitatea a capatat amploare, cum e si firesc, in judete cu paduri intinse, cum ar fi Harghita, Maramures, Sibiu, Valcea. Dar unele firme si-au deschis reprezentante in Bucuresti, precum si in alte orase, pentru a se implica in zone cu clientela numeroasa.

Pret fara fundatie si instalatii

Daca pentru o vila clasica, platesti de la 400 euro/mp in sus, casele de vacanta au preturi mult mai mici. De exemplu, o constructie cu pereti de 4,5 cm cu dublu nut si feder, folie bariera de vapori, strat de vata minerala gros de 5 cm si lambriu interior de 1,8 cm, costa 100-110 euro/mp. "Dublu nut si feder" inseamna o imbinare in cruce, fara adeziv. Pretul include tamplarie de lemn pentru geam tip termopan, dar nu si instalatiile (sanitare, termice, electrice) si finisajele. Totodata, clientul trebuie sa se ocupe de fundatie si sa achite saparat invelitoarea pentru acoperis (aceasta costa in jur de 8 euro/mp).

Contra unor sume similare, se pot cumpara asa-numitele "case americane": structura de rezistenta din grinzi de lemn de 10x12 cm, pereti tip "sandwich", pregatiti pentru tencuiala cu sipca de 2,2 cm la exterior, 10 cm de vata minerala, folie bariera de vapori, lambriu interior de 1,8 cm sau gips carton. Mai scumpe (120-180 euro/mp) sunt variantele cu barna de 9,5 cm sau de 10 cm, cu dublu nut si feder.

E voie si cu gresie

Cladirile din lemn se preteaza la orice fel de finisaje: gresie pe jos, polistiren expandat si tencuiala uscata pe pereti. Dar sunt si firme care vand case de vacanta in stare finisata. 300 euro/mp costa o vila de la MSD Group Cluj-Napoca (cine vrea "la rosu", plateste numai 120 euro/mp). La banii acestia, se ofera structura din lemn cu placare interioara si exterioara din OSB (un material lemnos compozit), si izolatie din vata minerala. Ca finisaje: "termosistem" la exterior, gips carton si vopsea lavabila la interior, tamplarie cu geam termopan, glafuri de fereastra, parchet laminat.

Ca la orice imobil, la construirea unei case de vacanta se elibereaza certificat de urbanism de la primaria pe raza careia se gaseste terenul, precum si proiect de arhitectura.

Constructia dureaza in jur de doua luni

"Realizarea unei astfel de case nu necesita mult timp. Uscarea materialelor dureaza doua saptamani, timp in care clientul isi sapa fundatia. Montajul, la o viluta de 200 mp, se face in circa o luna. Intr-o luna si jumatate, maxim doua de la primirea comenzii, cladirea e gata.

Lemnul este un material rezistent la seisme, datorita elasticitatii. La constructiile din caramida, cand cade un colt, riscam sa se darame cu totul. La Comarnic s-a produs o alunecare de pamant, iar o casa din lemn nu a suferit deloc la structura de rezistenta. Pur si simplu s-a dus in jos, o data cu pamantul, si singura problema a fost ca s-au spart geamurile".
Dorel Dobre, reprezentant "Case Lemn"

Arhitectura e cu 30% mai ieftina

"O casa de vacanta este mai putin pretentioasa decat una in care stai tot timpul anului. Pe acest considerent, si onorariul arhitectului scade corespunzator, fiind cu 25-30% mai mic. Intr-o locuinta de vacanta, camerele pot avea suprafete mai reduse, deoarece in doua-trei saptamani de concediu nu ai nevoie de acelasi confort ca acasa. Nici nu iti trebuie instalatii de incalzire foarte sofisticate, mai ales daca o folosesti cu precadere in perioada verii. De asemenea, nu trebuie sa amenajezi spatii de lucru, cu birouri performante, cu accesorii pentru calculator, sau cu alte elemente de genul acesta. Este ca un hotel de tranzit, comparativ cu unul de lux".
Arh. Ovidiu Popescu


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.