Reforma fiscala promovata la inceputul acestui an a influentat in bine consumul, investitiile si cresterea economica, confirma datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). "Sporul de cerere interna datorat veniturilor suplimentare ale populatiei si agentilor economici s-a reflectat in cresterea reala a produsului intern brut (PIB)", spune raportul, aratand ca acestea sunt implicatiile relaxarii fiscale asupra cresterii economice.

"Raspunsul economiei la cerere este in mod obiectiv mai dificil de realizat pe termen scurt. Din aceasta cauza o parte din cererea interna suplimentara a fost acoperita din import, dar evolutia sa se incadreaza in limitele prognozate", se arata in studiul CNP. In primele cinci luni ale anului in curs, consumul individual efectiv al gospodariilor a crescut cu 12,5 %,in timp ce cheltuielile statului, sufocate de un deficit bugetar foarte strict, au crescut minimalist. Consumul colectiv efectiv al administratiei publice a crescut cu 5,8% in primele cinci luni ale anului.

Investitiile companiilor romanesti au crescut cu 25,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele prognozei. Cresterea investitiilor poate fi atribuita atat sumelor de bani in plus pe care acesteau le-au avut la dispozitie ca urmare a relaxarii fiscale, cat si datorita afacerilor straine atrase de Romania cu doi ani inainte de aderare. Valoarea ridicata a investitiilor in sectorul privat poate fi pusa si pe seama mediului de afaceri prietenos pentru afaceri creat, pe de o parte de cota unica, pe de alta parte de efectele razboiului noii puteri impotriva coruptiei.

Firmele se modernizeaza Formarea bruta de capital fix a crescut cu 5,2% investitiile realizate in economie au fost in crestere cu 4,8% fata de trimestrul I 2004 (plus 25%), sustinute in special de intensificarea achizitiilor de utilaje cu 7%. Totodata, se observa o modificare a structurii veniturilor in favoarea impozitelor indirecte (indeosebi TVA) si nu o diminuare a acestora, intrucat surplusul de venit disponibil se va reflecta intr-un consum de bunuri mai mare si, implicit, intr-un un plus de impozite indirecte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.