Discutiile cu partenerii sociali privind evolutia fiscalitatii in urmatorii 3-4 ani vor incepe in urmatoarele doua saptamani * Cresterea TVA ramane incerta, insa reducerea CAS cu 2-3 puncte procentuale in 2006 este data ca sigura

Strategia fiscala pentru urmatorii 3-4 ani este aproape finalizata iar in maxim doua saptamani vor incepe discutiile pe marginea ei cu partenerii sociali, a anuntat, recent, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, in cadrul unui seminar referitor la Programul Economic de Preaderare. "Poate ca discutiile ar fi trebuit incepute mai devreme insa contextul politic al ultimilor saptamani a determinat amanarea acestor dezbateri", a mentionat Popescu. Ministrul Finantelor a anuntat ca strategia fiscala va avea la baza mutarea accentului de la impozitarea directa (salarii, profit) pe cea indirecta (consum).

De aceasta data Popescu a refuzat sa mai comenteze pe tema majorarii TVA, precizand numai ca si acest aspect va fi discutat cu partenerii sociali. Pe de alta parte, ministrul a precizat ca singura certitudine este, in acest moment, scaderea, din 2006, a contributiilor sociale platite de angajat si angajator. Diminuarea se va realiza in medie cu doua-trei puncte procentuale pe an, astfel incat, pana in 2008 - 2009, contributiile sociale sa ajunga la 40% din salariu brut. In acest moment, nivelul acestor contributii este de 49,5%.

Cat priveste efectul inundatiilor asupra bugetului, ministrul de resort a mentionat ca evaluarea pagubelor, efectuata de Ministerul Administratiei si Internelor, nu a fost inca finalizata, deci nu se stie cu exactitate impactul bugetar al fenomenelor meteo din ultima perioada.

El a amintit numai despre faptul ca au fost deja alocate 14.000 de miliarde de lei pentru inlaturarea efectelor produse de inundatiile din ultimele patru luni. In aceste conditii, deficitul bugetar a crescut de la 0,74%, cat fusese convenit cu FMI, la 0,97%. Cat priveste opinia Fondului Monetar International fata de majorarea deficitului bugetului de stat, ministrul Popescu a aratat ca FMI nu s-ar putea opune acestei situatii.

El a declarat, insa, ca memorandumul suplimentar de politici economice nu va mai fi luat in discutie de conducerea institutiei financiare internationale in luna august asa cum fusese stabilit pentru ca inundatiile determina refacerea calculelor bugetare. Potrivit ministrului Finantelor, o noua misiune a Fondului nu este asteptata la Bucuresti in perioada urmatoare, insa cele doua parti analizeaza constant evolutiile macroeconomice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.