Firma olandeza care detine majoritatea companiilor din grup, inclusiv Petromidia, a inaintat Guvernului o nota formala de notificare a unei dispute* Compania considera ca s-au violat drepturile fundamentale si cele de protectie datorate companiei si managerilor sai, conform Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania

Grupul Rompetrol a realizat, ieri, primul pas in demersul de a obtine despagubiri pentru prejudiciile aduse companiei prin retinerea si incalcarea drepturilor presedintelui firmei, Dinu Patriciu, prezentand Executivului o nota formala de notificare a unei dispute, prin firma internationala de avocatura Salans.

Potrivit unui comunicat al grupului, documentul anunta Guvernul Romaniei ca s-au violat drepturile fundamentale si cele de protectie datorate companiei, cat si managerilor sai, iar The Rompetrol Goup - TRG (n.r. - firma inregistrata in Olanda care detine majoritatea companiilor din grup, inclusiv Petromidia) a suferit pierderi economice si este indreptatita sa obtina compensatii juste.

Nota a fost depusa pe baza prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile in care Guvernul Romaniei si TRG vor negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei. "TRG spera ca dupa prezentarea acestei note formale de disputa, Guvernul Romaniei sa solutioneze aceasta cerere pe cale amiabila cu TRG, evitand astfel procedurile de arbitraj ce ar putea fi initiate conform regulilor de arbitraj ale Centrului International pentru Solutionarea Disputelor investitionale al Bancii Mondiale (ICSID) cu sediul in Washington", se mai arata in comunicat.

Reamintim, la sfarsitul lunii mai, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost chemat la audieri in dosarul Petromidia si a fost retinut timp de 24 de ore, masura considerata abuziva de catre reprezentantii grupului petrolier, dar si de o serie de personalitati publice. In momentul respectiv, directorul general adjunct al companiei, Phil Stephenson, declara ca Rompetrol analizeaza posibilitatea de a da in judecata statul roman, pe baza unor tratate care protejeaza investitiile straine. Ideea a fost sustinuta si de catre Patriciu, care a declarat dupa eliberarea sa ca grupul Rompetrol a suferit in urma scandalului pierderi de sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuielile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie.

De altfel, Departamentul american de Stat a recomandat autoritatilor romane sa actioneze cu prudenta in investigatia referitoare la grupul Rompetrol, care are la conducerea de varf si cetateni americani, potrivit unui articol aparut pe site-ul publicatiei Washington Post. "Cerem Guvernului roman sa urmareasca procesul, sa fie deschis si obiectiv in instrumentarea cazului si sa se asigure ca procesul judiciar are loc in deplina transparenta", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de stat, Tom Casey. In plus, inspectorii generali ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au constatat, recent, ca procurorii care au instrumentat cazul au incalcat normele procedurale privind administrarea probelor si luarea masurii preventive de retinere a lui Dinu Patriciu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.