Contractul pentru gaz dintre Rusia si Ucraina este "echilibrat", dar poate fi discutat in cadrul unor "consultari" mai ample pe tema energiei, a spus premierul Vladimir Putin.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, aflat la Moscova, a pledat joi in fata omologului sau rus Vladimir Putin pentru o "refacere" a relatiilor dintre tarile lor, in cursul primei sale vizite la Moscova, dedicata gazului. "Obiectivul nostru este refacerea relatiilor cu Rusia", a spus Azarov, in cursul primei sale intalniri cu Putin de la preluarea functiei.

"Va cer sa uitati ceea ce a fost intre tarile noastre in ultimii cinci ani si sa relansam relatia, intorcand o noua pagina", a declarat premierul, precizand ca a adus cu el "mai multe propuneri noi" de cooperare economica, relateaza NewsIn, citand AFP.

Putin s-a declarat foarte bucuros sa discute cu omologul sau, precizand ca il cunoaste bine.

Azarov, care s-a intalnit si cu seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat inaintea de a pleca la Moscova ca vrea sa abordeze chestiunea sensibila a pretului gazului rusesc platit de Kiev.

"Pretul nejustificat de mare al gazului provoaca serioase probleme pentru economia noastra", a explicat premierul.
Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici vrea sa pregateaca un acord in acest sens inaintea vizitei la Kiev a omologului sau rus, Dmitri Medvedev. El vrea si formarea unui consortiu care sa reuneasca Gazprom, Naftogaz si companii europene, pentru gestionarea retelelor de gazoducte ale tarii. Insa partea rusa a spus, prin scurgeri in presa joi, ca negocierile vor fi dure.

Vicepresedintele Dumei de stat si presedinte al societasii ruse de gaz, Valeri Iazev, a declarat ca nu vede niciun motiv pentru revizuirea pretului gazului rusesc. "Rusia a spus deja Ucrainei ca formarea unui consortiu nu este o concesie suficienta pentru acordarea Kievului unei reduceri a pretului gazului", scrie joi Kommersant.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Moscova vrea revizuirea deciziilor luate sub regimul lui Viktor Iuscenko, in cursul caruia "mai multi oligarhi rusi au fost privati de activele lor", potrivit cotidianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.