Romanii care detin echipamente electrice si electronice defecte sau pe care nu le mai folosesc pot renunta la ele pe 26 si 27 martie, prin programul Marea Debarasare, derulat de Ministerul Mediului, cu sprijinul autoritatilor locale si al organizatiilor colectoare, a spus joi ministrul de resort.

"Pe 26 si 27 martie vom organiza Marea Debarasare in intreaga tara. Nu doar orasele mari vor fi implicate, ci si zona rurala, pentru ca si acolo sunt persoane care au obiecte electrice si electronice pe care nu le mai folosesc de mai multi ani", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de NewsIn.

Propunerea ministerului de a realiza programul Marea Debarasare trimestrial, in loc de lunar, cum avea loc in 2008 si 2009, urmareste o mai buna organizare atat la nivelul administratiilor locale, cat si la cel al colectorilor, in vederea unei colectari mai eficiente, a adaugat ministrul.

"Romania este codasa din punct de vedere al colectarii de deseuri de acest tip. Au fost adunate circa 1,5 kg pe locuitor fata de reglementarea Uniunii Europene, de 4 kg pe locuitor. In 2010 am ambitia de a aduna mai mult decat in 2008, care a fost an de varf in Romania. Atunci au fost stranse aproximativ 2.000 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice", a mai spus Borbely.

In acest an, programul Marea Debarasare a mai fost organizat in luna ianuarie, inainte ca ministerul sa decida schimbarea periodicitatii, atunci fiind stranse mai putin de 78 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Anul trecut, prin campania Marea Debarasare, romanii au renuntat la 1.440 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), in cadrul a zece etape de Marea Debarasare, in conditiile in care, in 2009, campania a inceput in luna martie.

Romania trebuie sa colecteze anual 4 kg de DEEE pe locuitor, obligatie pe care o au si celelalte state membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.