Comisia Europeana (CE) a transmis Romaniei un ultim avertisment referitor la incalcarea legislatiei UE, in conditiile in care a permis constructia unei instalatii industriale de proportii, inainte de evaluarea coresponzatoare a impactului de mediu, potrivit unui comunicat de joi al Bruxelles-ului.

Astfel, in 2007, in Romania a fost construita o fabrica de formaldehida fara autorizatie si inainte de realizarea unei evaluari a impactului de mediu. Initial, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior o judecatorie locala a anulat aceasta decizie, informeaza NewsIn.

Comisia atrage atentia ca nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciunei sanctiuni asupra operatorului economic. In acest caz, Romania a incalcat mai multe texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE, inclusiv Directiva privind impactul asupra mediului si Directiva Seveso. Scopul acesteia din urma este prevenirea pericolelor de producere a unor accidente majore care implica substante chimice periculoase.

"Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-al doilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie", avertizeaza executivul european.

Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009 si Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie. Acestea nu au reusit sa elimine insa indoielile privind incalcarea legislatiei in materie.

"Simpla existenta a legislatiei nu este niciodata suficienta: ea trebuie sa se aplice si in practica. Romania trebuie sa se asigure ca in astfel de cazuri se realizeaza evaluarile impactului de mediu si ca orice hotarari ulterioare sunt respectate", a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potoènik, citat in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.