Spitalele din Timisoara au de recuperat miliarde de lei

Pacientii din alte judete si din strainatate, tratati in spitalele din Timisoara, dau batai de cap managerilor unitatilor sanitare. In prezent, Spitalul Clinic de Urgenta Judetean din Timisoara are de recuperat suma de 100 de miliarde de lei. "Este normal ca un asigurat sa fie tratat in orice spital din tara, dar tot asa de normal este ca banii sa ne fie decontati de Casa de Asigurari din judetul respectiv. Bineinteles ca acest lucru nu se intampla, deoarece legea asigurarilor de sanatate este gresita si ar trebui schimbata de la centru. Si spitalele din alte judete primesc un buget pe care trebuie sa il consume. Bolnavii trimisi la noi sunt considerati cazuri rezolvate acolo si primesc un anumit buget. Si noi ii consideram cazuri rezolvate, insa costul interventiilor este foarte mare. Conform sistemului DRG-plata pe caz rezolvat, pentru fiecare bolnav primim suma de zece milioane de lei, indiferent de complexitate. In realitate, noi cheltuim mai mult cu tratamentul acestor bolnavi, iar banii sunt practic pierduti", spune prof.univ.dr. Constantin Nica, directorul Spitalului Judetean. In cadrul unitatii sanitare a fost infiintat un Birou de urmarire juridica a datornicilor. Bolnavilor li se iau toate datele in momentul in care se interneaza in spital sau atunci cand li se face externarea. Acestea se centralizeaza, urmand ca biroul juridic sa recupereze datoriile create de pacientii din alte judete si de bolnavii neasigurati.

O situatie similara o intalnim si la Spitalul Clinic de Urgenta Municipal din Timisoara. Insa conducerea unitatii sanitare se "lupta" cu recuperarea banilor de la pacientii din strainatate. In ultimele luni ale acestui an au fost tratati in spital trei pacienti din Germania si Italia. Directorul spitalului, prof.univ.dr. Emil Urtila, spune ca cei trei pacienti, inainte de a fi externati, au lasat documentatia necesara, banii urmand sa fie achitati de catre compania de asigurari medicale din tara de domiciliu. "Insa, dupa sase luni de la externare, banii nu au ajuns in contul spitalului nostru. Suma depaseste 100 de miliarde de lei. Am trimis si adrese catre companiile de asigurari medicale din Germania si Italia, dar, pana in prezent, nu am primit nici un raspuns. Pentru recuperarea banilor am cerut si sprijinul Consulatelor german, respectiv italian", spune Emil Urtila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.