Exista riscul ca o parte din activitatea bancara sa fie transferata in strainatate. Date fiind restrictiile de creditare pentru persoane fizice, precum si costul mai mare pentru creditarea in valuta, in loc ca astfel de impumuturi sa fie acordate de banca din Romania, acestea vor fi obtinute de la banca-mama, anticipeaza bancherii.

Efectul asupra volumului de credite acordate in Romania se va muta din bilantul bancar romanesc in datoria privata externa a tarii. Practic, nu se va rezolva situatia de fond, iar sistemul bancar romanesc va avea in continuare un grad redus de intermediere financiara. In plus, activitatea de creditare va migra spre societatile de leasing sau cele nonbancare de creditare directa. In termen de o luna, bancile trebuie sa-si ajusteze normele interne de creditare pentru persoanele fizice si sa-si adapteze sistemele informatice.

Una dintre problemele majore tine de posibilitatile reale ale bancilor de a genera un volum important de resurse in valuta pentru a-si constitui rezerva minima obligatorie pentru acele resurse atrase inainte de 23 februarie a.c. Sunt banci care inainte de aceasta data au atras din strainatate resurse pe termen lung, pentru care nu era nevoie sa fie constituite rezerve pe termen lung pentru ca aveau scadenta reziduala mai mare de 2 ani. Acum, acele banci vor trebui sa faca rost de bani pentru a-si constitui rezerva.

Spre exemplu, o banca mare a atras din afara tarii 500 milioane euro, bani pe care i-a folosit, iar acum, in termen de 2 luni, trebuie sa faca rost de 500 milioane euro, plus alte 150 milioane (reprezentand rezerva) si sa le plaseze la BNR. Va aparea astfel o problema de lichiditate in valuta. Apoi, bancile pierd bani pentru ca plasamentul la BNR este remunerat cu doar 0,7% pe an. Bancile vor avea costuri mai mari cu resursele in valuta care vor fi recuperate de la client. Cat de curand, creditul in valuta va fi astfel mai scump.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.