Titlurile petroliere si financiare au ridicat ieri pulsul Bursei cu 3,25% dat de indicele BET atasat celor mai performante zece actiuni listate si de BET-FI, indicatorul atribuit SIF-urilor, arata ecranele brokerilor. 30 de actiuni s-au scumpit, ceea ce a dus la cresterea indicelui intregii piete, BET-C, cu 1,8%.

Investitorii si-au refacut socotelile legate de valoarea de piata a SIF-urilor, care detin aproape o treime din capitalul celei mai mari banci romanesti, BCR. Batalia pentru BCR anunta si un pret care va urca temperatura Bursei. Analistii straini vad tranzactia pentru pachetul majoritar al BCR la un pret intre 1 - 1,5 miliarde euro.

"Cresterea de azi este provocata dupa parerea mea, de un optimism de moment al investitorilor", afirma Vlad Neacsu, broker la societatea Estinvest. Pe de alta parte, se pare ca piata este sustinuta, in aceste momente, de investitori straini care cumpara actiuni de la Bursa romaneasca cu bani noi.

Acest fapt poate duce la aprecieri mult mai mari pe termen scurt", precizeaza brokerul. El considera ca "punctul de plecare al acestei cresteri il reprezinta evolutia pozitiva din ultima vreme a Petrom, ce s-a rasfrant si asupra Rompetrol Rafinare, companie din acelasi sector de activitate".

S-au transferat 5,6 milioane de actiuni Petrom (SNP), la valoarea totala de 2,6 milioane de lei. Pretul actiunilor a crescut cu inca 3,3%, ajungand la 0,4650 lei/actiune.

Rompetrol Rafinare, listata la categoria a II-a, nu s-a lasat mai prejos, ba chiar a avut o evolutie mai spectaculoasa. Pretul titlurilor RRC a urcat cu 7,4%, pana la 0,0865 lei/actiune, in conditiile in care s-au facut schimburi cu 22,6 milioane de actiuni, cu un rulaj de 1,8 milioane de lei.

"SIF-urile, care au scazut in ultimele zile, au inregistrat o corectie in sens pozitiv. Aprecierea vine ca o reactie normala la scaderile accentuate din ultima vreme, dar si pe fondul unui optimism indus in piata de catre evolutiile pozitive ale SNP si RRC", spune Neacsu.

Un alt borker este de parere ca SIF-urile au crescut si din cauza informatiilor aparute in presa legate de privatizarea, posibil pana la sfarsitul acestui an, a Bancii Comerciale Romane (BCR).

"A aparut in presa un pret la BCR, de peste un miliard de lei, ceea ce influenteaza activul net al SIF-urilor cu 20-30%", afirma brokerul. El a facut un calcul in ipoteza in care un SIF ar vinde 5% din actiunile BRD, 5%, din cele ale TLV si 6% din titlurile BCR. "Ar rezulta o suma de 300 milioane de euro".

Volumul mare tranzactionat cu actiunile Bancii Carpatica (BCC) il determina pe borker sa creada ca "cineva a intrat cu bani pe banci", pe langa titei si SIF-uri.

Potrivit acestuia, "BCC are, acum, un PER de 32% si o capitalizare de 129 milioane de euro". S-au tranzactionat peste un milion de actiuni BCC, pretul crescand cu 2,2%, 0,4550 lei/actiune.

Si titlurile Bancii Transilvania au avut o evolutie pozitiva, pretul acestora fiind la inchidere cu 1,9% mai mare decat cel din sedinta precedenta, de 0,7750 lei/actiune.

Pe piata SIF-urilor, cea mai mare crestere au inregistrat-o actiunile SIF 1 Banat-Crisana, de 4%. Pretul unei actiuni a ajuns la 1,2800 lei/actiune. Cea mai tranzactionata societate de investitii a fost insa SIF 5 Oltenia, cu o valoare totala a transferurilor de 848.800 lei. Pretul titlurilor SIF 5 s-au apreciat cu 3,2%, inchizand sedinta la 1,2700 lei/actiune.

Sectorul medicamentelor a urmat evolutia generala a pietei. Actiunile Antibiotice (ATB) au crescut cu 3,9%, iar cele ale Sicomed (SCD), cu 2,8%, 0,7300 lei/ actiune.

"E devreme sa spunem ca s-a format un trend crescator, insa, daca aceasta evolutie pozitiva va continua si zilele urmatoare, vom putea spune ca avem de-a face cu un trend pozitiv", opineaza Vlad Neacsu. Brokerii mai spun ca se asteapta rezultatele financiare ale companiilor listate, rezultate ce se anunta a fi pozitive, fapt ce va stimula interesul investitorilor din piata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.