Dupa zvonuri ce au circulat intens in ultimele zile, sambata a venit confirmarea, prin intermediul directorului executiv Bernd Pischetsrieder, a unui scandal de coruptie de proportii la renumitul producator european de automobile Volkswagen.

Pagubele provocate de neregulile in folosirea banilor companiei si de actele de coruptie ale unor oficiali ai companiei, a declarat Pischetsrieder intr-un interviu acordat revistei "Bild", se ridica la sute de mii de euro. Scandalul a capatat si mai mari proportii dupa ce Peter Hartz, directorul pentru resurse umane, si-a prezentat cererea de demisie, asumandu-si astfel responsabilitatea pentru neregulile descoperite in activitatea unor oficiali ai companiei.

Gestul lui Hartz, a declarat Bernd Pischetsrieder, vizeaza "evitarea unor grave prejudicii pentru reputatia companiei". Membrii Consiliului de supraveghere a Volkswagen vor lua maine in discutie cererea de demisie a lui Hartz. "Bild" si alte ziare germane, reluate si de agentia Associated Press, au relatat ca Peter Hartz, membru al Partidului Social-Democrat si al influentului sindicat de ramura IG Metall, apropiat al cancelarului Gerhard Schroeder, ar fi pus la dispozitia comitetelor de intreprinderi sume importante pentru asa-zise calatorii de afaceri in strainatate.

Un buget generos ar fi fost alocat si liderilor sindicali sau amantelor lor pentru deplasari luxoase in afara tarii, inclusiv in Brazilia. Revista "Focus", la randul ei, a relatat ca Peter Hartz ar fi invitat, ani de-a randul, presedintii comitetelor de intreprindere din toate unitatile companiei Volkswagen la "voiaje extrem de costisitoare in strainatate". Sotiile lor au fost, si ele, invitate la bordul avionului companiei si in hotelurile de cinci stele, cele mai prestigioase din Europa, alaturi de sot.

In plus, unele dintre ele au primit plicuri cu sume intre 1.000 si 2.000 de euro pentru a-si face cumparaturi. Unul dintre colaboratorii lui Hartz, organizatorul calatoriilor de placere, Klaus Joachim Gebauer, este deja anchetat pentru escrocherie si abuz de incredere. Corespondentul Associated Press la Berlin a informat ca, inca de luna trecuta, Procuratura a inceput anchetarea a doi oficiali ai companiei Volkswagen, sub acuzatia de luare de mita de la firme furnizoare.

In contextul respectiv a avut loc si demisia brusca a liderului sindical al muncitorilor de la Volkswagen, Klaus Volkert. In evolutia scandalului, presa germana reaminteste si demisia, luna trecuta, a sefului Skoda, ramura ceha a Volkswagen, Helmuth Schuster, prieten al lui Hartz.

Demisia lui Peter Hartz, sublinia ieri presa germana, este "doar varful icebergului", anchetele declansate putand scoate la iveala adevarata amploare a scandalului de coruptie de la Volkswagen. "Financial Times Deutschland" merge mai departe, conferind scandalului si o tenta politica. Surse informate, citate de ziar, au sustinut ca Hartz ar fi implicat, la cererea lui Gerhard Schroeder, in activitati de "cumparare" a sprijinului liderilor sindicali fata de masurile dure de restructurare ale corporatiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.