Autoritatile nu gasesc o solutie potrivita prin care sa stavileasca macar invazia produselor contrafacute in magazinele din Romania. In prima jumatate a anului in curs s-au inregistrat capturi impresionante la toate categoriile de articole false. Cu toate acestea, ele reprezinta numai varful aisbergului si nu fac decat sa dovedeasca existenta unui comert ilegal de mari dimensiuni in zona economiei gri. Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane de Combaterea Contrafacerilor (ARCC), a lansat, ieri, in cadrul unei intalniri la Sinaia, programul "Punctul verde-Pro Q".

Acesta isi propune protejarea si constientizarea consumatorilor cu privire la achizitionarea de produse si servicii de buna calitate. "Pentru a exemplifica, va pot spune ca pirateria in muzica se ridica la 70% in Romania, ceea ce aduce statului un prejudiciu de 22 milioane de euro", a spus Docan. "Daca un CD piratat afecteaza producatorul din punct de vedere material, plasarea pe piata a unor medicamente sau produse cosmetice false poate costa sanatatea", a mai subliniat presedintele ARCC.

Un salt spectaculos s-a inregistrat la parfumuri. Daca in 2004 s-au capturat numai 1.865 de flacoane, in prima jumatate a anului in curs au fost descoperite 32.744 de asemenea produse contrafacute. Si poate cel mai elocvent exemplu care poate fi dat pentru a se vedea pana unde a ajuns imaginatia falsificatorilor sunt tampoanele indispensabile igienei intime feminine. Piata abunda de asemenea produse care pot primejdui sanatatea, iar in primele sase luni au fost confiscate nu mai putin de 561.600 de bucati.

Targul Europa - locul de unde pleaca 80% din produsele false

"Principala noastra problema nu sunt contrafacerile", a spus Gabriel Turcu, un alt participant la seminar, "ci indiferenta autoritatilor. Nu numai in angrouri gasim produse contrafacute, ci si in marile lanturi de magazine. Asta denota ca organele de control nu-si fac bine treaba".

Reprezentantii Politiei de Frontiera SBCMSR, Marin Turica si insp. Florin Sireteanu, au recunoscut amploarea luata de acest fenomen in ultima perioada si au afirmat ca 80% din capturile realizate in diferite regiuni din tara au ca provenienta angroul Europa din Bucuresti. Au mai fost citate si alte locuri in care falsurile abunda, cum ar fi: Dorally, Sir, Niro, Flora etc.

Combaterea fenomenului infractional nu este sprijinita de o lege care sa pedepseasca drastic atat pe cei care falsifica un produs, cat si pe cei care-l pun in circulatie. Pedepsele cu inchisoarea sunt cuprinse intre 3 luni si 3 ani, dar, ca o ironie, nimeni nu a fost condamnat in Romania pana in prezent pentru aceasta infractiune, cu toate ca 60% din piata geme de produse contrafacute.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.