Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom) a lansat serviciul T-DAB (care permite difuzarea programelor in format digital) pentru posturile private de radio. Serviciul T-DAB este parte a unui program de modernizare si extindere a infrastructurii nationale de radiorelee in valoare de 85 milioane dolari. Aceasta dupa ce de la inceputul anului au inceput sa fie transmise in format digital canale ale Societatii Romane de Radiodifuziune. Romania este a 20-a tara din lume (sistemul a fost lansat in 1998) care utilizeaza radioul digital. Acesta este folosit de mai mult de 300 de milioane de persoane din intreaga lume.

Sistemul T-DAB are avantaje fata de de alte sisteme de difuzare; sunet de calitate inalta (standard compact disc), receptie de calitate in vehiculele mobile, receptie foarte buna in conditii de interferenta a semnalului in cazul reflexiilor din orase si zone montane, transmitere de date asociate cu programul difuzat (date legate de melodiile difuzate, de programul transmis, diverse informatii), furnizarea de servicii cu valoare adaugata: imagini, informatii de trafic, apeluri de urgenta. Un alt avantaj al acestui sistem este faptul ca, pentru a gasi frecventa dorita, nu mai este nevoie sa o cauti pe o scala. Ea poate fi pur si simplu selectata din meniul aparatului.

Deja cinci radiouri emit digital: Radio Romania Actualitati, Romania Muzical, Antena Bucurestiului, Radio Romantic, Radio Pro FM. Toate aceste radiouri emit doar in Bucuresti. In functie de succesul implementarii sistemului, el va fi extins in intreaga tara. Totusi sistemul are o problema: prin intermediul lui (datorita benzii de frecventa alocate) pot transmite doar sase programe radio cu canale de date asociate. Asadar, in Romania ar mai fi disponibila doar o singura frecventa.

Accesarea serviciilor DAB poate fi realizata printr-o gama larga de echipamente digitale care folosesc acest sistem. In momentul actual, pe piata internationala sunt disponibile in jur de 150 de produse T-DAB si se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului numarul acestora sa fie de peste 200.

In Romania deocamdata exista oferta si cerere pentru radiourile digitale care se asculta in masina. In rest, din cauza faptului ca sunt cu cateva zeci de euro mai scumpe ca radiourile analogice, cele digitale nu au o adevarata piata in tara noastra. Totusi specialistii spun ca transmisia digitala reprezinta viitorul radioului si televiziunii. "SNR doreste sa extinda acest proiect pilot si in cazul programelor de televiziune.

Pana la toamna vrem sa oferim suport digital si pentru programele TV la nivelul Capitalei", afirma presedintele Radiocom, Mircea Cazan.

Potrivit unei directive europene, televiziunea digitala trebuie introdusa pana in 2012 in toate tarile Uniunii Europene, deci si in Romania. Nu va exista o perioada de gratie in care televiziunea analogica (existenta in prezent) si cea digitala sa coexiste.

Pentru receptia acestor programe televizorul trebuie sa fie digital, dar deocamdata pe piata romaneasca nu se vand televizoare digitale.

Ca si in cazul radiolui, si in cazul televiziunii nu exista decat sase canale de frecventa digitala disponibile.

Interes pentru privatizarea Radiocom

Patru companii internationale, doua din Franta si cate una din Germania si SUA, intentioneaza sa participe la privatizarea societatii Radiocom, a declarat, luni, minis trul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, cu ocazia lansarii de catre Radiocom a sistemului de difuzare a programelor radio in format digital.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii estimeaza o crestere cu 20-25% a veniturilor totale pentru anul 2005, la peste 75 milioane de euro, si un profit net de aproape 10 milioane de euro. Anul trecut, veniturile societatii au atins 60 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.