Incepand cu 1 iulie, nivelul de deschidere al pietei de energie electrica a ajuns la 83,5 la suta. Teoretic, agentii economici isi pot alege furnizorul de energie in functie de pret si calitatea serviciilor. Aceasta liberalizare a fost ceruta insistent de Comisia Europeana, pentru un mediu de afaceri concurential. Deschiderea pietei va permite importuri masive de energie electrica la preturi mici, mai ales pe timpul noptii. Acestea vor crea o presiune fara precedent asupra societatii Termoelectrica. Consumatorii casnici vor deveni si ei eligibili, dar de la 1 iulie 2007. Autoritatile romane vor primi consultanta din partea norvegiana pentru bursa de energie.

Importurile ieftine, un pericol pentru producatorii interni

Presedintele ANRE, Nicolae Opris, vorbeste de posibilitatea agentilor economici de a contracta energie "ceva mai ieftina" printr-unul din cei 50 de furnizori interni. In plus, exista oportunitatea ca industria sa importe energie prin furnizorul pe care si-l alege. "Vor creste importurile, in dauna productiei interne. Cei care produc scump ori se vor retehnologiza, ori vor da faliment", declara Opris. Vasile Cosug, directorul general al Electrica Dobrogea Enel, da asigurari ca, tehnic, Romania poate importa curent mai ieftin din Ucraina, Ungaria si Bulgaria. "Importurile permise de aceasta deschidere vor fi un mare castig pentru agentii economici, dar vor exercita presiuni de neimaginat asupra producatorilor interni. Acestia dispar daca nu-si reduc costurile", opineaza Vasile Cosug. Cea mai vizata este Termoelectrica, cea care a mostenit de la vechiul Renel-Conel cele mai neperformante centrale. Constient de aceasta realitate, Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica, isi apara compania: "Romania nu poate importa mai mult de 600 MWh. Sistemul ar fi suprasolicitat si ar cadea, asa cum s-a intamplat in Italia de curand".

Cu consultanta mergi la sigur

Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei Energeticienilor din Romania, considera ca doar 12-15 la suta din energie ieftina mai exista in Romania. Restul e vanduta pe contracte bilaterale. Intrebat daca agentii economici au cu adevarat de castigat din aceasta deschidere de piata, Victor Ionescu, director in OPCM, insista: "Vor castiga daca isi vor lua un consultant energetic, care le poate recomanda furnizorul cu cele mai mici preturi pe timpul celor 24 de ore".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.