Lipsa banilor de la bugetul de stat corelata cu criza care lovit puternic in bugetele de anul acesta a dus la un blocaj in lant al rulajelor jucatorilor din farma, cele mai vizibil afectate fiind farmaciile.
“Pe piata sunt probleme cu recuperarea creantelor, atat de catre farmacii de la casele de asigurari de sanatate, cat si de catre distribuitorii de medicamente, de la farmacii”, spune, pentru Wall-Street, Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al grupului farmaceutic Farmexim. Potrivit executivului, in prezent aproximativ 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii, iar dintre acestea sunt 100 deja sunt insolventa, ceea ce ingreuneaza si mai mult procesul de incasare a platilor.

Recuperarea creantelor a fost mereu o “meteahna” a sistemului sanitar romanesc, recunosc jucatorii din domeniu, si asta pentru ca perioada medie de recuperare a banilor urca pana la 300 de zile. Daca pana acum producatorii/importatorii si distribuitorii acordau termene mai generoase si discount-uri farmaciilor, beneficii care mai compensau lipsa de lichiditati, criza le-a rapit orice speranta de “pasuire”, aducandu-le in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile. Cele mai afectate sunt farmaciile independente care, neavand sprijinul unui distribuitor, asa cum este cazul marilor lanturi, nu-si mai pot sustine business-urile.

In ceea ce priveste efectele negative ale crizei, spune seful Farmexim, acestea sunt resimtite de toti distribuitorii de medicamente din Romania si nu numai, pentru ca intregul sector se confrunta cu probleme. “Fiind parte a unui sistem ce depinde de bugetul de stat, lipsa fondurilor afecteaza deopotriva producatorii, distribuitorii si farmaciile, generand o blocare in lant a platilor”, explica Ovidiu Buluc.

Cititi mai multe in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.