Intentia guvernului de a mari TVA la 22% pune pe jar operatorii din turism. Cresterea preturilor ar face ca Romania sa nu aiba nici o sansa pe piata turistica internationala. Exista si pericolul ca Romania sa nu se regaseasca in cataloagele operatorilor ca destinatie turistica.

Intentia de majorare a TVA la 22% de la inceputul anului 2006 creeaza ingrijorare in rindul operatorilor din turism. In conditiile in care Bulgaria si Croatia, principalii concurenti ai Romaniei pe piata turistica internationala, atrag un numar mare de turisti, iar preturile sint, in unele cazuri, chiar mai mici decit in Romania, operatorii considera ca o crestere a preturilor generata de marirea TVA ar insemna practic eliminarea Romaniei de pe piata turistica. Cea mai consistenta scumpire s-ar produce in domeniul hotelier, unde in prezent cota de TVA pentru cazare este de 9%.

Scaldat mai scump in 2006

Preturile pachetelor turistice pentru litoralul romanesc vor creste dupa ce intentia guvernului va deveni realitate. "Va fi o cota unica de 22% si nu va mai exista nici o cota redusa pentru turism", afirma Mircea Draghici, secretar executiv al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Cea mai mare pondere in noile preturi o va avea tariful pentru cazare. In prezent, TVA-ul pentru acest serviciu este de 9%, nu de 19%, deci va creste cu 13 procente. "Noi si asa nu stam prea bine comparativ cu alte tari precum Croatia, Bulgaria sau Ungaria", apreciaza Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Pentru restul serviciilor, TVA este de 19%, iar cresterea va fi de trei procente. "In aceste conditii, preturile pachetelor vor creste cu cel putin 10-12%", apreciaza Mircea Draghici. Astfel, un sejur de sase nopti in virf de sezon la Saturn, o statiune mai ieftina, intr-un hotel de trei stele, cu pensiune completa care costa in prezent in jur de 8.050.000 de lei va costa, in cel mai bun caz, intre 8.805.000 si 9.016.000. Adica peste 250 de euro. Cu o suma apropiata, patru persoane pot inchiria o vila la Albena, in Bulgaria (266 de euro pentru o saptamina). Cu aproximativ 280 de euro, o persoana poate plati un sejur de opt zile in Grecia, la Halkidiki, in aceeasi perioada. In pret sint incluse cazarea la un hotel de trei stele, demipensiune si transport cu avionul.

Bucurestiul, mai scump decit Parisul

Numarul conferintelor organizate in Romania se va diminua. "Este posibil ca aceasta marire a TVA sa reduca din apetitul celor care finanteaza evenimente organizate in Romania", considera Radu Cimponeriu, presedintele Romanian Convention Bureau. Situatia este si mai complicata in acest domeniu, in conditiile in care derularea unui eveniment implica in jur de 20-25 de servicii diferite, de la cazare, transport, masa, la traducere si operatiuni de secretariat.

O scumpire ar constitui un handicap greu de recuperat in conditiile in care preturile sint mari in Romania. "Bucurestiul este un oras mai scump chiar decit Parisul, unde datorita capacitatii mari de cazare preturile sint mai mici. Nu exista nici suficiente zboruri directe, ceea ce face ca un participant venit din Serbia sa plateasca pentru un drum in Romania de doua sau trei ori mai mult decit daca ar merge la Londra", spune Radu Cimponeriu.

Scoaterea Romaniei de pe lista companiilor straine care vor sa organizeze evenimente ar insemna ca sume importante sa se piarda. Media europeana a cheltuielilor zilnice ale unui participant la un eveniment este de 485 de dolari, iar conform RCB, Romania se situeaza aproape de aceasta medie. "Sint bani care in cea mai mare parte ramin in tara", declara presedintele RCB.

Catre alte zari

Ingrijorarea oficialilor autohtoni este generata de faptul ca numerosi romani prefera deja, chiar la actualele preturi, sa-si petreaca vacantele in strainatate. Conform unei estimari a ANAT, in 2004 aproximativ 3.000.000 de romani au plecat in strainatate prin agentii. "Exista deja companii romanesti care isi organizeaza evenimente precum traininguri si programe motivationale in strainatate. Am primit deja solicitari pentru Bulgaria", mai spune Radu Cimponeriu.

Fara promovare

Confuzia in ceea ce priveste fiscalitatea pentru anul viitor afecteaza si in alt mod turismul. Din cauza ca nu se cunosc toate datele operatorii nu pot calcula tarifele pentru anul viitor. "Nu stim ce sa spunem partenerilor. Sint evenimente care se stabilesc cu doi trei ani inainte", spune Radu Cimponeriu. Astfel, organizatiile care au ales drept tara gazda Romania s-ar putea sa opteze pentru alte destinatii. "Pina la jumatatea lunii august cel tirziu, trebuie sa trimitem ofertele operatorilor din strainatate pentru a le include in cataloage. In prezent, nu putem sa le trimitem ofertele pentru ca cei din industria hoteliera nu pot sa stabileasca preturile pentru servicii. Riscam ca Romania sa nu se regaseasca in cataloagele pentru anul viitor si astfel sa nu fie cunoscuta pe piata externa", spune Marius Draghici. Autoritatile nu dau nici un raspuns clar. "Nu stim nimic. Nu am primit nici o notificare cu privire la TVA", declara Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Afectati de cursul leu-dolar

Deprecierea dolarului in raport cu leul a insemnat o lovitura pentru operatorii romani din turism. "Contractele pentru Romania s-au incheiat in lei, iar cele pentru destinatiile externe s-au incheiat in euro", spune Mircea Draghici, secretar executiv al ANAT. Astfel, preturile pentru statiunile din strainatate au scazut, in vreme ce pentru statiunile interne au ramas aceleasi. Este una dintre explicatiile pentru slaba prezenta a turistilor pe litoralul romanesc pina acum. Se estimeaza ca numarul celor care au mers la mare in lunile mai si iunie ale acestui an este mai mic decit al celor care au mers in statiunile de la Marea Neagra anul trecut. Operatorii spera ca vremea sa le fie favorabila in lunile urmatoare, astfel incit sa recupereze pierderile inregistrate pina in prezent. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza o crestere totala de 10% fata de sezonul trecut, ca numar de turisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.