In vreme ce BNR se pregateste sa ne tempereze iar pofta de credite de consum, bancherii, si nu numai ei, spun ca eventualele masuri luate de Banca centrala vor fi ineficiente. Si asta deoarece nu creditul de consum este problema asa cum ne tot zic oficialii Fondului Monetar International. Dimpotriva, o dezvoltare a creditului de consum ar putea avea efecte pozitive asupra economiei.

Pentru ca expertii FMI spun ca imprumuturile pentru consum ar trebui ponderate, Banca Nationala a Romaniei (BNR) se gandeste sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia.

Acest nivel este ceva mai ridicat decat limitele stabilite individual prin normele precedente pentru creditele de consum si cele ipotecare, dar ingradeste posibilitatea unui client de a accesa mai multe imprumuturi, dupa cum spun oficiali ai Bancii centrale.

Anul trecut, BNR a mai introdus doua norme privind creditele pentru populatie, care stabilesc limite ale serviciului datoriei de 30% in cazul creditelor de consum si de 35% la cele ipotecare. Si aceste norme au aparut tot la "cererile" FMI.
Noua reglementare ar putea fi aprobata in perioada urmatoare.

"Daca 5 din 9 (membri ai Consiliului de Administratie al BNR - n.red.) vor vota pentru, aceasta reglementare va intra in vigoare", a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la un seminar organizat de Finmedia.

Ghetea: FMI nu cunoaste realitatile romanesti

Cu toate acestea, bancherii spun ca masurile de limitare a creditarii sunt ineficiente si dau ca exemplu normele BNR intrate in vigoare la 1 februarie 2004. Altfel spus, FMI a cam gresit "adrisantu'...". "Masurile din trecut nu au dus la limitarea deficitului de cont curent si a consumului. Solicitarea facuta de catre FMI catre Banca Nationala este o abordare gresita, care dovedeste o lipsa a unei cunoasteri profunde a realitatilor romanesti", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

De altfel, a mai precizat Ghetea, cererea de creditare va ramane in continuare ridicata si doar o parte nesemnificativa din importuri ar putea fi afectata printr-o eventuala reducere a finantarilor acordate de banci.
Mai mult decat atat, oficialul bancilor se teme ca din dorinta de a restrange ritmul de crestere a creditului de consum ar putea fi afectati alti indicatori, precum productia interna de bunuri de folosinta indelungata si de consum.

Si asta nu este doar parerea bancherilor. De pilda, Codrut Pascu, directorul companiei de consultanta Roland Berger, spune ca dezvoltarea acestui tip de imprumut ajuta economia nationala.

"Expertii FMI si-au facut lectiile, au venit cu tema invatata si ne-au cerut sa limitam creditele de consum. Dar eu sunt de parere ca dezvoltarea acestui tip de imprumut are mai degraba efecte pozitive decat negative. Si, oricum, la capitolul credite de consum, Romania este in urma tarilor din UE. Decat sa limitam creditele, mai bine limitam importurile", a precizat Pascu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.