Manevrele, acoperite legal, au fost favorizate de pasivitatea suspecta a presedintelui asociatiei

Controversatul om de afaceri Ovidiu Tender a pus ochii pe bunurile nevazatorilor din Romania. Este vorba de o cladire apartinand Asociatiei Nevazatorilor, situata in sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafata de teren de 180 metri patrati. Metoda prin care societatea Tender SA incearca sa puna mana pe imobil este legala si se bazeaza pe o serie de contracte incheiate cu presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Teodor Lepadatu. Practic, dandu-i-se un deget, Tender SA vrea sa ia toata mana, folosindu-se de toate mijloacele prevazute de lege. Totul sprijinit de o suspecta lipsa de reactie a celor de la Asociatie, care, nici dupa sapte luni de la inceperea procesului, nu au depus intampinare si nu au solicitat probe in aparare. Terenul de 180 mp si imobilul din strada Barierei nr. 2 din sectorul 1 apartin Asociatiei Nevazatorilor din Romania. In luna august a anului 1997, presedintele Lepadatu inchiriaza imobilul firmei lui Tender, contractul intinzandu-se pe o perioada de 25 de ani. Prin contract, societatea din Timisoara se obliga sa plateasca o chirie de 75 de dolari.

Mai mult, firma omului de afaceri, in calitate de chirias, era obligata ca pe durata contractului sa investeasca in imobil suma de 50.000 USD, din care, in primii cinci ani, echivalentul in lei a zece mii de dolari. Un an mai tarziu, la contractul de inchiriere se adauga un act aditional, prin care Asociatia Nevazatorilor concesioneaza si terenul aferent imobilului aceleiasi firme si tot pe 25 de ani. In baza celor doua contracte si cu o aprobare din partea actionarilor, pentru repararea si modernizarea imobilului initial, dar si pentru construirea unui corp nou, Tender trece la treaba.

Blindati cu autorizatii de constructie, oamenii afaceristului si-au facut imediat datoria. In numai un an, cladirea existenta a fost consolidata si modernizata, alaturi de aceasta rasarind si un imobil nou P+2 cu destinatie "birouri". Toate acestea, sustin cei de la Tender SA, s-au facut cu buna-credinta si cu acordul proprietarului. Urmatorul pas facut de cei de la Tender SA a fost sa se adreseze instantei. Prin cererea de chemare in judecata, depusa in martie 2004, SC Tender SA cere judecatorilor sa constate ca Asociatia Nevazatorilor ii datoreaza bani in contul lucrarilor de modernizare si consolidare a imobilului din strada Barierei nr. 2 si ca, pana la plata sumei, firma are un drept de retentie asupra lucrarilor si implicit a imobilului. Concret, desi contractul de inchiriere nu a incetat, Tender SA solicita celor de la Asociatia Nevazatorilor o "suma egala cu aceea a cresterii valorii fondului", adica vreo 1,8 miliarde de lei, bani investiti in imbunatatiri.

Prin aceeasi actiune, avocatul Tender SA cere sa se recunoasca si dreptul de proprietate asupra imobilului P+2, ridicat pe terenul ce-i fusese doar concesionat. Ulterior, cei de la Tender au ridicat miza procesului, inlocuind actiunea in constatare cu o actiune in realizarea dreptului, cu efecte mult mai puternice in intelesul legii civile. Despre demersul din instanta al societatii Tender SA, cei de la Asociatia Nevazatorilor spun ca nu stiu nimic, desi, potrivit actelor din dosar, au fost citati legal. Singurul care ar fi putut cunoaste situatia era presedintele Teodor Lepadatu, care insa, asa cum sustine un "vice" de la Asociatie, este plecat in strainatate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.