Ajutoarele de stat pentru siderurgie se acorda numai pana la sfarsitul acestui an Pentru ca sunt viabile, este posibil ca cele 5 combinate sa nu primeasca animic in schimbul facilitatilor pe care le pierd

Negocierile pe capitolul Concurenta au fost finalizate, insa Consiliul Concurentei are de indeplinit o serie de conditii dure, impuse de Uniunea Europeana. "Spre deosebire de alte capitole, unde aplicarea regulilor se poate face gradual, capitolul Concurenta are o particularitate. In acest domeniu, nu exista posibilitatea amanarii aplicarii regulilor de concurenta", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, dorind sa elimine orice suspiciune potrivit careia Comisia Europeana ar fi avut o pozitie discriminatorie referitor la Romania. Inchiderea negocierilor nu inseamna ca "motoarele trebuie oprite". Din contra, ca sa devenim credibili in relatia cu UE, trebuie sa ne indeplinim toate angajamentele si sa nu existe nici un fel de fisuri, sustine Berinde. Comisia Europeana cere, cu prioritate, intarirea performantei Consiliului Concurentei si prezentarea unui nou plan de restructurare a sectorului siderurgic. "Din 2005, vor fi schimbari de ordin calitativ. In acest moment, suntem intr-o pozitie mult mai avantajoasa. Desi se va dezvolta mult cooperarea administrativa cu expertii europeni, nu trebuie sa se inteleaga ca problemele noastre vor fi transferate la nivelul Comisiei Europene" , precizeaza Berinde.

El a explicat ca va apela la Comisia Europeana numai atunci cand vor exista dubii si elemente de noutate in ce priveste o decizie de autorizare a unui ajutor de stat. Agentii economici trebuie sa inteleaga ca un ajutor de stat acordat cu usurinta si considerat ilegal de UE trebuie rambursat dupa 2007, impreuna cu penalitatile aferente, a subliniat presedintele Consiliului Concurentei. Ajutoare de stat vor fi acordate si in anii urmatori. Uniunea Europeana interzice acordarea acelor ajutoare de stat care nu indeplinesc conditiile prevazute in legislatie, produc efecte negative pe piata si distorsioneaza concurenta. In ce priveste ajutoarele de stat pentru siderurgie, acestea vor fi aplicate numai pana la sfarsitul acestui an, ne-a declarat Berinde.

Prin urmare, incepand de anul viitor, cele 5 combinate siderurgice nu vor mai beneficia de ajutoare de stat. Comisia Europeana a cerut ca subventiile maxime pentru sectorul energetic sa nu depaseasca 51 miliarde de lei si productia totala de otel sa fie redusa cu 2 milioane tone pe an, in urma inchiderii unor capactitati. Surse guvernamentale ne-au declarat ca cele 5 combinate siderurgice nu vor mai primi ajutoare de stat in valoare de totala de peste 400 milioane dolari. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va negocia cu reprezentantii combinatelor siderurgice ce le poate oferi statul in schimbul facilitatilor de care vor fi privati, pe o perioada de 2 ani, acestea fiind prevazute in contractele de privatizare. Potrivit acelorasi surse, este posibil ca cele 5 combinate siderurgice sa nu mai primeasca nimic in schimbul facilitatilor, pe motiv ca nu mai sunt "in dificultate".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.