VA TECH HYDRO a fost servita de ministerul lui DIP cu de trei ori cat ar fi dorit. La schimb, partenerii firmei au incercat sa ne serveasca noua o gogoasa de trei ori mai mare decat ne-am fi inchipuit. Gogoasa fiind totusi cam mare, va servim si voua o parte din ea. Atentie, contine multa energie scumpa!

Ca si turistii care iubesc natura, hotul civilizat este interesat sa nu lase mizerie in urma lui. Hotii care dau tepe de ordinul sutelor de milioane de dolari sunt, va vom dovedi, extrem de civilizati. si ca sa nu ramanem la nivelul declaratiilor, va vom ilustra tocmai acest emotionant moment, acela in care, dupa ce ghiftuitul elibereaza o ragaiala de temporara satietate, se apleaca si culege de pe jos cateva hartii care risca sa-l deconspire. O asemenea urma este un raport realizat de o firma internationala de audit - KPMG.

Firma asta a produs un audit al bilantului contabil pe anul 2003 al SC Hidroelectrica SA. Hidroelectrica este proprietarul unor hidrocentrale pe care le repara cu ajutorul neprecupetit al VA TECH HYDRO, o firma abonata la miliardele de euro extrase din facturile de energie platite de noi. Ei bine, auditul a descoperit - intre altele, va scutim de toate mizeriile - ca doua plati in valoare de vreo 63 de milioane de euro au plecat spre VA TECH, dar VA TECH nu a reusit sa confirme ca le-ar fi primit vreodata. Cum o firma de audit nu are forta juridica, in urma acesteia (iulie 2004) a poposit Curtea de Conturi. Care a scormonit ce-a scormonit si a gasit - culmea - la randu-i o lista de nereguli.

Controlul este realizat de doi inspectori ale caror nume nu le vom expune aici, pentru ca au facut cat au putut pana cand si-au prezentat raportul superiorului lor, directorul unei divizii care controleaza felul in care sunt cheltuite fondurile publice, dl Sandu Marin. Cum-necum, dupa ce raportul i-a traversat biroul, din text au disparut cateva pagini, care au fost inlocuite. Cum-necum, cateva còpii ale paginilor originale sterpelite din raportul final au ajuns la noi. Nemaifiind deranjat de aceste mizerii, procurorul inspector Eugen Porembschi a dispus "clasarea constatarilor din procesul-verbal" jumulit. Punct final.

Motiv de mandrie pentru fostul ministru al energiei ("am dispus control si s-a dovedit ca nu exista nereguli" - Dan Ioan Popescu). Ei bine, totusi, evidenta spune ca banii platiti in urma unei incredintari directe catre VA TECH sunt de 3 ori mai multi, nu decat ar fi costat daca s-ar fi organizat licitatii, ci decat au cerut cei de la VA TECH. Deci exista cineva care a intervenit activ sa pompeze banii publici in directii necunoscute.

Asa ca am cercetat mai adanc si am descoperit ca dl Sandu Marin, vajnic inspector al Curtii de Conturi, a fost actionar intr-o firma numita Forest Energy srl. Un alt actionar al respectivei firme a fost un anume Buzaianu. Acelasi nume l-am gasit intre actionarii unei societati care a fost reprezentantul VA TECH in relatia cu Hidroelectrica, respectiv Energy Holding SRL.

Sa va facem noi schema? Ce-ati zice daca Energy Holding a fost nascuta ca sa intermedieze coruperea guvernului si a conducerii Hidroelectrica si a Curtii de Conturi? L-am intrebat pe dl Bogdan Buzaianu daca are vreun rol in relatiile dintre Hidroelectrica (CHE) si VA TECH si daca il cunoaste pe dl Sandu Marin. Domnia sa a negat ferm: "Dl B. Buzaianu nu are nici un rol direct si nici nu este asociat sau administrator in vreo companie care sa fie implicata intre relatiile dintre CHE si VA TECH".

Am verificat: in Energy Holding sunt actionari doua firme straine. Una este Energy Consult, cu sediul in Elvetia. Acum, e nevoie sa facem doua precizari: Energy Holding SRL a fost infiintata de Bogdan Buzaianu; azi, nu mai apare nici o persoana fizica. Firma elvetiana il are ca administrator pe Bogdan Buzaianu. Asa ca ne permitem sa facem presupunerea ca 63 de milioane de euro plecati spre VA TECH au apucat-o pe un drum cunoscut de marele intermediar Energy Holding. Care are conturile in Elvetia. Unde Dan Ioan Popescu a fost nasul de casatorie al lui Bogdan Buzaianu.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.