In primele patru luni ale anului, deficitul de cont curent al balantei de plati, calculat ca suma intre soldurile operatiunilor cu bunuri si servicii, veniturile inregistrate si transferurile curente de bani din strainatate, a inregistrat 1,39 miliarde de euro, cu 77% mai mult decat anul trecut. Tendinta este totusi de descrestere a deficitului, cum dupa primele trei luni ale anului curent dezechilibrul era superior cu 85% fata de primul trimestru al anului 2004.

Schimburile comerciale in primele patru luni inregistreaza un dezechilibru in favoarea importurilor de 1,8 miliarde de euro, cu aproape 70% mai mult decat in perioada similara din 2004. Sectorul Serviciilor a inregistrat, de asemenea, un deficit de 210 milioane de euro, un maxim negativ fiind atins pe segmentul transporturi, respectiv 108 milioane de euro.

In domeniul serviciilor turistice a fost inregistrat un excedent de 20 milioane de euro. Potrivit datelor remise de BNR, datoria externa pe termen mediu si lung a crescut cu 14,2% fata de finele anului trecut, pana la nivelul de 20,7 miliarde de euro. Din aceasta, peste jumatate, respectiv 10,6 miliarde de euro, a fost datoria externa publica si public garantata. In primele patru luni ale anului curent, romanii din strainatate au trimis in tara 897 milioane de euro, cu aproape o treime mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Datoria externa ingrijoreaza pe termen mediu si lung

Nivelul datoriei externe nu este ingrijorator pe termen scurt, dat fiind capacitatea de plata a Romaniei, spune analistul Aurelian Dochia. Pe termen mediu si lung, situatia se schimba, aparand costuri suplimentare. "Efectele nedorite se vor vedea fie asupra preturilor, care ar putea creste, fie asupra cursului de schimb", spune acesta. Oricum, chiar daca leul s-a intarit cu efectul ieftinirii importurilor si scaderii randamentului exporturilor, este laudabil efortul exportatorilor care au reusit sa mentina o tendinta de crestere a activitatii. Datele confirma ingrijorarea BNR si a guvernatorului Isarescu, care s-a manifestat si in cursul discutiilor cu FMI, spune analistul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.